Troskot o stanju u BiH: ‘Izborni zakon ostaje veliko pitanje’

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Članovi saborskog Odbora za europske poslove Davor Ivo Stier iz HDZ-a i Zvonimir Troskot iz Mosta te politička analitičarka iz Sarajeva Ivana Marić gostovali su u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”. Govorili su o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Europska komisija dala je zeleno svjetlo za početak službenih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.

Ivana Marić rekla je da je za Bosnu i Hercegovinu to iznimno važno.

– Stajali smo na mjestu deset godina. Apsolutno nismo ništa radili po pitanju približavanja Europskoj uniji. U skladu s tim, Europska unija držala je vrata zatvorena. Zato je veliko slavlje kod ljudi da smo napokon krenuli. Ovo je više motivacija za političare, a posebno za građane, da se ipak nešto mijenja na bolje, rekla je.



Istaknula je kako se BiH veoma odmaknula od Daytona i od onog što je trebala biti.

– Stalno je neka politika “netko nekoga mora prevariti”, ne postoji dogovor. Ako nešto dogovorite, onda je netko nešto izdao. Ta retorika se kreće. Ali vidimo da stranke to ignoriraju. To je dobro. Postižu dogovore, dogovorili su se oko zakona neophodnih za nastavak prema EU-u i drugih stvari koje su bile na čekanju deset i više godina. Ovo je tek početak, morat će nastaviti usvajati zakone. Napravili su atmosferu povjerenja, a ne straha, rekla je.

Davor Ivo Stier rekao je da je riječ o velikom napretku za BiH.

– To je važna stvar i za nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske. BiH je imala stalno potporu Hrvatske. Premjer se zalagao da BiH dobije status kandidata, što je nakon ruske agresije na Ukrajinu bilo vrlo važno. Sad kad su Ukrajina i Moldavija otvorile pregovore, onda je bilo zalaganje premijera da u zaključcima Vijeća krajem prošle godine ostanu otvorena vrata da se do ožujka mogu otvoriti pregovori s BiH. Onda odlazak u Sarajevo s predsjednicom Europske komisije i nizozemskim premijerom na odlasku, koji je bio vrlo skeptičan, da vidi što je sve učinjeno u ovom mandatu gdje je Borjana Krišto predsjednica Vijeća ministara. To je sve vrlo značajno za stabilnost BiH, rekao je.
Zvonimir Troskot iz Mosta rekao je kako treba pohvaliti cijeli proces da se BiH stavi u europski kontekst.

HDZ BiH

‘Izborni zakon ostaje veliko pitanje’

– Usvojeni zakoni su vrlo važni. Izborni zakon ostaje veliko pitanje. Nije izmijenjen ni zakon o sudovima. Iako je pohvalno što se to stavlja u europski kontekst, ne treba imati iluzije da će ulazak u Europsku uniju riješiti unutarnje političko stanje u BiH. To se mora riješiti te vratiti stanje koje je bilo potpisano u Daytonu. Sad se ovo u nekim medijima naziva kao odvajanje od daytonske etape u briselsku etapu. Dayton je tu ključ. Rješavanje ravnopravnosti, da Hrvati mogu dobiti svoje pravo da biraju svoje predstavnike u Predsjedništvu i Domu naroda. Ovo je vrlo pohvalno, ali trebalo je puno brže zaštititi interese Hrvata, a ne da se četiri puta izabire “persona non grata” – Komšić, koji se u više navrata ponašao kao antihrvatski šovinist, rekao je Troskot.

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

‘Ilegalne migracije su ozbiljan problem’

Dotaknuo se pitanja migracija.

– Događale su se sulude situacije gdje su se diskriminirali Hrvati u odnosu na migrante. Prelaženje ilegalnih migranata u Hrvatsku, kao da je švicarski sir, nešto je što brine naše ljude koji žive u pograničnom području i nacionalne manjine koje ondje žive. To je ozbiljan problem. Stavili bi vojsku na granice i na punktove koji idu u dubinu teritorija. Pritom bi vojska surađivala s policijom u skladu sa zakonom, rekao je.

Plenković: Hrvatska je omogućila  BiH da napravi reforme! Pomogli smo više nego itko drugi

Komentari