Blinken u Africi nastoji spriječiti ruski utjecaj, objavit će novu strategiju američke vlade na tom području

Foto: Kaja Kallas/Guliver Image

Američki državni tajnik Antony Blinken stigao je u nedjelju u Južnoafričku Republiku (JAR), a u sklopu svoje afričke turneje čiji je cilj spriječiti utjecaj ruske diplomacije, također će posjetiti Demokratsku Republiku Kongo (DRC) i Ruandu.

Njegova je turneja uslijedila nakon afričke turneje ruskog šefa diplomacije Sergeja Lavrova u srpnju.

JAR je od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače zauzeo neutralno stajalište prema tom sukobu, odbijajući se odazvati pozivu zapada da osudi Moskvu.

Blinken se u ponedjeljak sastaje s ministricom vanjskih poslova JAR-a Naledi Pandor kada bi trebao objaviti novu strategiju američke vlade prema Africi, priopćila je Pretoria.Razgovarat će se, dodaje se u priopćenju, o “najnovijem razvoju događaja vezano uz svjetsku geopolitiku”.

State Department je ranije priopćio da je Blinkenov cilj pokazati “afričkim zemljama da imaju ključnu geostratešku ulogu i da su važni saveznici u gorućim pitanjima našeg vremena, od promicanja otvorenog i čvrstog međunarodnog sustava do borbe protiv klimatskih promjena, pandemija i nesigurnosti hrane”.

Nakon Johannesburga, Blinken putuje u DRC i potom u Ruandu. Dvije zemlje bilježe nove napetost u odnosima, a Kongo optužuje svog susjeda da podupire pobunjenički “Pokret 23. ožujka”, što Kigali opovrgava.

Prije ruske invazije na Ukrajinu, SAD je kao glavnog suparnika za prevlast u Africi vidio Kinu.

 

Komentari