Lavrov: Amerikanci ne žele i neće se izravno boriti protiv Rusije

Foto: Mark Joseph Sullivan/Guliver Image

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je u jučerašnjem intervjuu izjavio da su im Sjedinjenje Države putem diplomatskih kanala poručile da ne žele i da se neće izravno boriti s Rusijom.

Dodao je također da su Amerikanci potvrdili da neće poslati vojne stručnjake u Ukrajinu u vezi s isporukom raketnih protuzračnih obrambenih sustava Patriot.

“Pitali smo Amerikance putem kanala koje naše veleposlanstvo još ima znači li odluka o slanju sustava Patriot (u Ukrajinu) da će tamo biti i američki stručnjaci, s obzirom na složenost rada s tim sustavima. Opširno nam je odgovoreno da to nije planirano jer se Amerikanci ne žele i neće izravno boriti protiv Rusije; sustavi Patriot bit će raspoređeni u roku od nekoliko mjeseci jer se ukrajinski vojnici upoznaju s ovom tehnologijom”, rekao je Lavrov.

Biden najavio novi paket vojne pomoći tijekom posjeta Zelenskog
Prethodno je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će Rusija moći uništiti sustave Patriot ako ih Washington isporuči Kijevu. Također je primijetio da je “Patriot prilično star sustav” i da ne radi kao S-300, koji je ruske proizvodnje. Također je rekao da će Rusija pronaći “protuotrov” za te sustave, piše ruska državna novinska agencija TASS.



Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski posjetio je 21. prosinca Washington na poziv američkog predsjednika Joea Bidena. Tijekom posjeta SAD je najavio novi paket vojne pomoći Kijevu vrijedan 1.85 milijardi dolara, uključujući sustav protuzračne obrane Patriot, koji se sastoji od lansera, radara i kontrolne stanice.

 

Komentari