‘Nije bitno da je netko Hrvat, bitno je da su ga Hrvati izabrali; bošnjačka ugnjetavačka politika ne može uspjeti’

Bosanskohercegovački i hrvatski novinar i politički komentator Ivan Crnjac na Twitteru se osvrnuo na aktualnu političku situaciju u toj zemlji.

Na toj društvenoj mreži on je ukratko opisao odnose među trima konstitutivnim narodima i ono što žele hrvatski i srpski odnosno bošnjački politički predstavnici.

Crnjac navodi kako je priča o građanskoj državi na način kako je vidi političko Sarajevo suvišna s obzirom na to da se u političkom sustavu u BiH sve bira po tom principu osim Predsjedništva i doma naroda na federalnoj i državnoj razini.

Inače, Daytonski sporazum, koji je temelj države BiH, sadržava i Ustav te države kroz Aneks IV. Ustav kao temeljno načelo navodi princip konstitutivnosti, a što je potvrdio i Ustavni sud BiH 2016. po apelaciji Bože Ljubića.



Konstitutivnost naroda, dakle, u BiH je neupitna kategorija. Ona se mora ogledati kroz sve administrativno-političke razine. Temeljne su Predsjedništvo i dom naroda.

Crnjac navodi kako nije važno koje je nacionalnosti neki izabrani zastupnik već da je važno od koga je on biran.

“Nije bitno da je Hrvat izabran na neku funkciju. Bitno je da su ga izabrali Hrvati. 97 posto bh. političkog sustava funkcionira po GRAĐANSKOM principu. Po etničkom se biraju SAMO Predsjedništvo i federalni te državni dom naroda. Sve je ostalo po građanskom principu”, piše Crnjac.

Potom nastavlja: “Dalje, sva rješenja koja predlažu Hrvati i Srbi temelje se na Ustavu. Sve ono što predlažu i Dodik i Čović je u skladu s Ustavom. Bošnjačka politika se nada, iz bokte pitaj kojih razloga, da će *netko tamo* odlučiti *nešto* što ce njima biti interes, a baš u tom i leži sva problematika koju BiH ima u političkom smislu”.

Ovaj novinar dodaje kako se iz problematike Izbornog zakona razvijaju i svi drugi problemi.

“Iz političkih problema se razvijaju ostali: npr., ekonomski. ZATO sto padaju u drugi plan. Omladina nece prestat selit kad se promijeni Izborni zakon, ali ce se taj problem jednostavno podici na ljestvici prioriteta jer je sad ta problematika dole pošto svi pričaju o izbornom zakonu”, napisao je on na Twitteru.

U BiH ne mogu, smatra on, uspjeti politike koje funkcioniraju na principu prevare onih drugih.

“Bosnjacka politika je ujedno i najlicemjernija u BiH jer se poziva na patriotizam dok istovremeno nudi rjesenja koja nisu u skladu s Ustavom. Prave drzave, ako vec imaju patriote, onda imaju ustavne patriote jer svaki “patriotizam” koji se do sada temeljio na principu: “idemo zajebati ove druge” zavrsio je neslavno. Nekad i u tisucama litara krvi, a nekad “samo” neslavno”, rekao je ovaj politički komentator.

Po njemu, “ugnjetavačka priča” u BiH ne može uspjeti.

“Nejasno je zasto se bosnjacki navodni patrioti nadaju da ce zeznut nesto sto se zove povijesni kontinuitet i ima gotovo pa zadane postavke gdje se jednostavnim i kratkim pogledom u prošlost i komparacijom s nekim drugim vremenima i sustavima vrlo lako moze vidjeti kako ce ugnjetavacka prica na kraju završiti”, naveo je on na Twitteru.

Komentari