Njemačka u velikim problemima, a rješenja nema na vidiku: Gradi se sve manje stanova

Ilustracija: Pixabay

U Njemačkoj se, unatoč akutnoj krizi s manjkom stambenog prostora, gradi sve manje stanova, priopćio je u ponedjeljak ekonomski institut Ifo iz Muenchena.

“Čak 48,7 posto građevinskih poduzeća u sektoru stanogradnje žali se na premalo radnih naloga, što je 2,1 posto više nego prije mjesec dana”, priopćio je Ifo.

Razlog smanjenja obujma u sektoru stanogradnje stručnjaci povezuju s porastom kamata na stambene kredite i poskupljenjem građevnog materijala.

“Stanje je zbog povišenih kamata i poskupljenja građevnog materijala sve gore i gore. Svako drugo poduzeće bilježi povlačenje već naručenih projekata, a svako deseto financijske probleme”, rekao je Klaus Wohlrabe, voditelj ispitivanja instituta Ifo.



Znanstvenici ne vide da bi se usprkos nestašici stambenog prostora, posebice u većim gradovima, stanje u budućnosti moglo poboljšati.

“Pogled na budućnost stanogradnje ne obećava ništa dobrog, poduzeća se pripremaju na teška vremena”, rekao je Wohlrabe. Čak 63,9 posto ispitanih poduzeća iz sektora građevine nema pozitivna očekivanja u stanogradnji za predstojeće razdoblje.

Njemačka vlada je krajem rujna donijela paket mjera koje bi trebale potaknuti stanogradnju, među koje spadaju pojačane subvencije u sektoru socijalne stanogradnje kao i subvencije za troškove nastale podizanjem ekoloških standarda. Vladin cilj je izgradnja 400.000 novih stanova godišnje.

Situacija se posljednjih godina, posebice u velikim gradovima, zbog dolaska velikog broja izbjeglica ali i pojačane radne migracije, dodatno pogoršala.

U gradovima poput Berlina, Muenchena i Frankfurta koncerni se žale da ne mogu privući novu radnu snagu upravo zbog nedostatka stambenog prostora.

Komentari