Orban kaže da je Mađarska zainteresirana za održavanje veza s Rusijom, ali sumnja da će to biti moguće

Foto: Twitter

Mađarski premijer Viktor Orban jučer je rekao da je Mađarska zainteresirana za održavanje veza s Rusijom, ali i dodao kako sumnja da će to biti moguće u budućnosti.

“Nastavak odnosa između EU i Rusije je ostvariv, ali daleko od realnosti. Zato je neophodno razmišljati koju vrstu odnosa treba graditi i održavati s Rusijom u vanjskoj i ekonomskoj politici u narednih deset do petnaest godina. Očigledno je da je u našem interesu da iz više razloga održimo odnose s Rusijom što je duže moguće”, naglasio je Orban na ekonomskom forumu u Budimpešti.

Istaknuo je da energija trenutno izaziva najviše zabrinutosti za Mađarsku, pošto je jeftinija ruska energija dugo bila osnova ekonomskog napretka EU.

“Ako pogledamo što se sada događa, vidjet ćemo da je prvi korak razdvajanja europske ekonomije od ruske. Istovremeno, sirovi materijali i energija su i dalje neophodni, ali sada dolaze s drugog mjesta. Stoga, jedna ovisnost se sporo, ali sigurno mijenja drugom”, dodao je Orban.
Mađarski premijer je početkom godine rekao da je Europa već na gubitku zbog rata u Ukrajini jer odbija uvoziti rusku energiju.



 

Komentari