“Putin smatra da još ne postoje uvjeti za primirje u Ukrajini”

wiki

Italija ne očekuje prekid isporuke plina iz Rusije, izjavio je u četvrtak premijer Mario Draghi, dodavši kako vjeruje da je Rusija odustala od zahtjeva za plaćanjem u rubljima.

“Ne, nisu u opasnosti”, odgovorio je Draghi na konferenciji za novinare na pitanje o isporukama plina iz Rusije koji čini značajan udio talijanskog uvoza.

Draghi, koji je u srijedu telefonski razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je da mu je Putin rekao kako su sadašnji ugovori ostali na snazi i da će europske tvrtke nastaviti plaćati u eurima i dolarima, a ne u ruskoj valuti.

“Mislim da zapadne zemlje nisu učinile ništa osim što su rekle da bi bilo neprihvatljivo plaćati u rubljima, ako ne i nemoguće”, rekao je Draghi novinarima u rimskom Klubu stranih dopisnika.



Talijanski predsjednik kazao je i kako misli da je ruska vlast promislila i bolje definirala plaćanje u rubljima.

“Ja sam razumio, ali možda griješim, da je konverzija plaćanja… unutarnja stvar Ruske Federacije”, rekao je Draghi.

Međutim, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je u četvrtak da će “neprijateljske” zemlje morati kupovati rublje za valutu predviđenu njihovim ugovorima kako bi kupile dodatni ruski plin.

Gazprombank, koja nije isključena iz SWIFT-a, bit će uključena u provođenje te sheme, kazao je Peskov.

Draghi je također rekao da mu je Putin kazao da još ne postoje uvjeti za primirje u Ukrajini ili za susret s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijim.

Draghi je kazao da je Zelenskij, za razliku od ruske strane, cijelo vrijeme bio potpuno spreman pokrenuti mirovne pregovore.

“Zasad činjenice govore da je samo ukrajinska obrana usporila invaziju i da to može dovesti do početka mirovnog procesa”, kazao je.

 

Komentari