Trump žestok u izjavama: ‘Ako ne budem izabran, to će biti krvoproliće za cijelu zemlju’

Foto: Facebook

Bivši američki predsjednik Donald Trump rekao je u subotu navečer da će, ako ne pobijedi na predsjedničkim izborima u studenome, to vjerojatno biti kraj američke demokracije.

“Ako ne pobijedimo na ovim izborima, mislim da ih u ovoj zemlji više nećete imati”, rekao je Trump pristašama na skupu u Ohiu.

Prethodno je ponovio svoju neutemeljenu tvrdnju da je njegov izborni poraz 2020. bio posljedica prijevare. Trump, koji je pod kaznenom optužnicom u Georgiji zbog pokušaja poništavanja rezultata tamošnjih izbora 2020., ovaj je tjedan na republikanskim predizborima osvojio dovoljno delegata da matematički osvoji stranačku nominaciju.

Foto: Alex Brandon/Guliver Image

Revanš s Bidenom

Revanš na izborima s Bidenom vjerojatno će biti vrlo tijesan. Prošlotjedna anketa Reutersa i Ipsosa prošlog tjedna pokazala je da su dvojica kandidata statistički izjednačena među registriranim biračima.



Trump je započeo svoje obraćanje u Daytonu odavanjem počasti svojim pristašama koji su trenutno u zatvoru zbog napada na američki Kapitolu 6. siječnja 2021., u pokušaju da blokiraju potvrdu izborne pobjede Joea Bidena.

Trump je salutirao i nazvao ih je “domoljubima” i “taocima”. Bivši republikanski predsjednik sve više koristi distopijsku retoriku u svojim predizbornim govorima o stanju u zemlji. Usred dijela govora o uvođenju carina na uvezene automobile i stranoj konkurenciji za američku automobilsku industriju, Trump je izjavio: “Ako ne budem izabran, to će biti krvoproliće za cijelu zemlju.”

Trump najavio prvi potez ako bude izabran za predsjednika: Ovo je mnoge iznenadilo

Iz njegove kampanje kasnije je pojašnjeno da je mislio na gospodarske posljedice. Iz Bidenove su, pak, kampanje osudili Trumpov “ekstremizam”, “žeđ za osvetom” i “prijetnje političkim nasiljem”.

Komentari