U Italiji obilježena obljetnicu masakra kod Rima iz 1944.

Italija je u nedjelju misom zadušnicom obilježila masakr koji su prije točno 80 godina počinile njemačke okupacijske snage u predgrađu Rima za vrijeme Drugoga svjetskog rata.

Vojnici nacističke Njemačke ustrijelili su 335 muškaraca u Ardeatinskim jamama u južnome dijelu Rima 24. ožujka 1944. u znak odmazde za napad talijanskih partizana dan prije toga u kojemu su ubijena 33-ica pripadnika nacističke SS policijske pukovnije.

Zapovijed za masakr izdao je osobno Adolf Hitler.

Komemoraciji je u ime njemačke vlade prisustvovala njemačka ministrica kulture Claudia Roth, a u svome obraćanju prisutnima govorila je o “monstruoznom zločinu”.



Foto: X

Mussolini udružio je snage s nacističkim režimom Adolfa Hitlera u Njemačkoj

Njemačka je svjesna svoje povijesne odgovornosti prema Italiji i cijeloj Europi, rekla je Roth.

Masovno ubojstvo u Ardeatinskim jamama jedan je od najgorih ratnih zločina koje su počinile njemačke trupe na talijanskom tlu.

Početkom rata 1939. talijanski fašistički diktator Benito Mussolini udružio je snage s nacističkim režimom Adolfa Hitlera u Njemačkoj.

Nakon što je Mussolini svrgnut u pobuni u srpnju 1943. Italiju su djelomično okupirale njemačke trupe, koje su se borile protiv talijanskih partizana.

Saveznici su glavni talijanski grad oslobodili u lipnju 1944.

Nakon završetka pokolja njemačke snage su eksplozivom zatrpale jame, no žrtve masakra su naknadno ekshumirane i pojedinačno pokopane nakon oslobođenja Rima.

Vođa masakra, SS-ovac Herbert Kappler je po završetku rata u Italiji osuđen na doživotni zatvor, no godine 1977. uspio je pobjeći iz vojne bolnice u Rimu.

Umro je 1978. u zapadnoj Njemačkoj.

Italija: Novorođenče završilo u kanti za smeće, pukom srećom ga pronašao prolaznik

Komentari