Velika Britanija i EU uvele nove sankcije protiv iranskih Čuvara revolucije

Foto: Guliver Image

Velika Britanija i Europska unija pooštrile su danas sankcije protiv Čuvara revolucije, ideološke vojske Islamske Republike Irana, zbog nepoštovanja ljudskih prava.

London je svojem popisu sankcija protiv Irana dodao više od 70 fizičkih i pravnih osoba kojima je zabranjen ulazak u Veliku Britaniju i zamrzava im se imovina, priopćilo je britansko ministarstvo vanjskih poslova.

Među njima su četvorica generala Čuvara revolucije, organizacije koja je pod sankcijama “u cijelosti”, istaknulo je ministarstvo.

Ovom odlukom, koja je koordinirana sa Sjedinjenim Državama i s Europskom unijom, na britanskom popisu je sada tristo fizičkih i pravnih subjekata.



Sedmi paket sankcija nakon smrti Mahse Amini

EU je pak na svoju listu, objavljenu u Službenom listu, dodala osam fizičkih osoba – među kojima zapovjednika Čuvara revolucije – te telefonskog operatera Ariantel, pod optužbom da je sudjelovao u progonu koji su provodile vlasti.

Ovo je sedmi paket sankcija dvadeset sedmorice protiv Irana nakon smrti Mahse Amini, 22-godišnje iranske Kurdinje koja je umrla 16. rujna pošto ju je uhitila moralna policija zbog toga što nije nosila hidžab, propisan za žene u Iranu.

“Velika Britanija i njezini međunarodni partneri poručuju danas da nećemo zatvoriti oči na brutalnu represiju koju provodi režim”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Clevery, prenosi se u priopćenju.

“I ubuduće ćemo donositi čitav niz mjera kako bismo nagnali režim da odgovara za svoja djela”, dodao je, osudivši “okrutni progon iranskog naroda” i optuživši Teheran da “izvozi krvoproliće u cijeli svijet”.

Europski zastupnici su u siječnju prihvatili rezoluciju u kojoj pozivaju EU da uvrsti Čuvare na listu “terorističkih organizacija”.

Komentari