Azijske burze pale, dolar ojačao

Pixabay

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica blago pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači odlučili povući dio zarade s tržišta nakon višednevnog rasta cijena.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,2 posto, skliznuvši s najviše razine u posljednjih 18 mjeseci.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,3 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji, Singapuru, Šangaju i Hong Kongu skliznule između 0,1 i 0,6 posto.

Nakon višednevnog rasta cijena dionica, ulagači na azijskim burzama odlučili su predahnuti jer nema novih vijesti koje bi podržale daljnji rast tržišta.



I na Wall Streetu su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks blago pali, skliznuvši s rekordnih razina.

Prethodnih dana tržišta su rasla zahvaljujući trgovinskom dogovoru koji su u petak postigle Kina i SAD, a kojim bi se trebao završiti carinski rat, koji traje već 17 mjeseci i koji je izazvao usporavanje rasta dva najveća svjetska gospodarstva.

I dok se čekaju novi podaci iz najvećih svjetskih gospodarstava, dio ulagača odlučio je povući dio zarade s tržišta uoči božićnih blagdana.

Dolar ojačao prema košarici valuta

A na valutnim je tržištima dolar ojačao prema košarici valuta. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 97,34 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,24 boda.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 109,45 na 109,55 jena.

Američka je valuta ojačala i prema europskoj, pa je cijena eura skliznula na 1,1110 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1135 dolara.

Cijene su nafte, pak, pale nakon jučerašnjeg rasta. Jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula 0,03 posto, na 60,90 dolara.

Komentari