Azijske burze porasle, dolar blago oslabio

Pixabay

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, dosegnuvši nove najviše razine u 18 mjeseci, jer su ulagači optimistični u vezi američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,5 posto i dosegnuo novu najvišu razinu od polovice 2018. Od početka godine na dobitku je, pak, oko 16 posto.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros skliznuo 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Šangaju, Singapuru, Australiji i Hong Kongu porasle između 0,2 i 1,1 posto.

Pad cijena dionica u Japanu posljedica je slabih gospodarskih pokazatelja. Jutros je objavljeno da je u studenome tamošnja industrijska proizvodnja pala drugi mjesec zaredom.



Unatoč današnjem padu, Nikkei indeks na dobitku je od početka godine oko 20 posto, što je njegov najveći godišnji skok od 2013.

Na ostalim azijskim burzama cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući jučerašnjim novim rekordima burzovnih indeksa na Wall Streetu.

Najveću svjetsku burzu i dalje podržava optimizam ulagača zbog poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, što bi moglo zaustaviti trend usporavanja rasta dva najveća svjetska gospodarstva.

Nakon što je prošloga vikenda predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da će se vrlo skoro potpisati prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, jučer je Peking poručio da je u bliskim kontaktima s Washingtonom u vezi tog sporazuma.

Premda je već prije rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom siječnja, poruke iz Pekinga dodatno su ohrabrile ulagače.

Prema dogovoru, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 29 posto, što je njegov najveći dobitak od 2013.

To se ponajviše zahvaljuje smanjenju kamata američke središnje banke u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova i poboljšanju trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, što je pozitivno utjecalo i na ostale najveće svjetske burze.

Zahvaljujući tome, MSCI indeks svjetskih burzi porastao je ove godine 24 posto, što je njegov najveći godišnji dobitak od 2009., pa se kreće na najvišim razinama u povijesti.

Dolar blago oslabio

A na valutnim je tržištima dolar blago oslabio. Pritom je njegov tečaj prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 109,68 na 109,47 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,18 posto, na 1,1117 dolara.

Cijene su nafte, pak, blago porasle. Cijena barela na američkom tržištu jutros je ojačala 14 centi, na 61,82 dolara, dok se na londonskom tržištu cijena barela kreće oko 68,10 dolara, najviše razine od sredine rujna.

Od početka godine cijena barela na londonskom tržištu porasla je oko 25 posto, što se ponajviše zahvaljuje smanjenju proizvodnje OPEC-a i saveznica te organizacije, uključujući Rusiju.

Komentari