Plenković: Sutra odluka o dokapitalizaciji HEP-a

Foto: Srđan Vrančić/Cropix

Premijer Andrej Plenković otkrio je da sutra na sjednici Vlade ide odluka o dokapitalizaciji, odnosno davanju dioničarskog zajma HEP-u.

Predviđa se cijeli kalendar dokapitalizacije, izjavio je Plenković u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada“.

“Najprije se ide s 400 milijuna eura dioničarskog zajma, a potom s još 500 milijuna eura koji se odnosi na dokapitalizaciju. Cijeli se proces vodi uz komunikaciju s Europskom komisijom”, dodao je Plenković.

“Poruka koja je jasna – HEP kao glavna nacionalna energetska kompanija ostat će i dalje snažna, stabilna, u 100 postotnom državnom vlasništvu. Bez ikakve privatizacije”, naglasio je.



Dodao je kako Vlada već dosta dugo regulira i cijenu plina te struje za građane i za sve institucije te gospodarske subjekte.

“To je bio državni intervencionizam u trenutku kad je gospodarstvu mogla pomoći jedino država. Intervencija je bila sveobuhvatna, snažna i pravovremena. Efekti toga su da danas imamo najveći mogući broj zaposlenih i najmanji broj nezaposlenih. Uspjeli smo u 2022. ostvariti gospodarski rast od 6.3 posto”, rekao je.

Potvrdio je da građani i poduzetnici mogu biti sigurni da će Vlada i dalje pomagati. Mjere za plin su godinu dana, mjere za struju do 30. rujna, a nakon toga će se procijeniti situacija.

Komentari