GONG Ustavnom sudu uputio zahtjev za nadzor nad zakonitošću izbora

Iz GONG-a su u petak “zbog uskrate biračkog prava zaraženima koronavirusom” Ustavnom sudu uputili zahtjev za nadzor nad ustavnošću i zakonitošću izbora, a zahtjev su predali zajedno s potpisima 179 građanki i građana.

“Država je dužna naći načina da birači i biračice koji su zaraženi koronavirusom glasaju, a to se može postići tako da se za kontakt s njima na dan izbora propišu posebne dodatne epidemiološke mjere, na sličan način kako su propisane mjere za osobe/birače u samoizolaciji”, stoji u obrazloženju zahtjeva.

GONG je u priopćenju naveo kako su na vrijeme upozoravali na mogućnost i potrebu uvođenja dopisnog glasanja u doba koronavirusa, ‘ali nije bilo političke volje.

‘Biračko se pravo ne oduzima ni jednoj osobi’

Podsjetili su i da su neke zemlje, poput Južne Koreje uspjele organizirati izbore na način da nisu onemogućile oboljelima pravo glasa.“Nažalost, Hrvatska se nije odlučila ni za jednu od ovih opcija i sad imamo situaciju u kojoj je jednom broju biračica i birača uskraćeno Ustavom zajamčeno pravo glasa. Bez obzira na broj zaraženih, bez obzira na pokušaj umanjivanja problema – i da je jedna osoba, biračko se pravo ne oduzima”, poručili su iz GONG-a.

Ranije su također isticali kako se građane, osobito one starije dobi i u samoizolaciji, “ne smije tjerati na lažni izbor između zaštite zdravlja i biračkih prava” i da je na Vladi odgovornost da se izbori provedu na način koji neće ugroziti niti jedno od njih.

Komentari