PRESLAGIVANJE VLADE Mario Banožić preuzima ministarstvo obrane?

Foto: Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Andrej Plenković i dalje slaže križaljku s ministrima u budućoj vladi. Cijeli popis ministarstava i ministara trebao bi biti gotov do kraja tjedna. Spekulira se o brojnim imenima, no prema posljednjim informacijama novi ministar obrane mogao bi biti Mario Banožić, koji je do sada bio ministar državne imovine. Kao potencijalni ministar obrane proteklih se dana spominjao i Zvonko Milas, šef Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Speakulacije da bi upravo Banožić, koji se inače smatra kadrom Tomislava Čuljka, mogao postati ministar obrane, izazvao je u neslužbenim razgovorima revolt među nekim HDZ-ovcima jer ne vide njegovu poveznicu s tim resorom. Podsjećamo, Banožića se ranije spominjalo i u opciji da preuzme graditeljstvo i državnu imovinu.

Navodno se izbacivanja iz vlade spasio i dosadašnji ministar gospodarstva Darko Horvat. On bi prema najnovijim informacijama trebao postati ministar graditeljstva i državne imovine. Po tom scenariju državna imovina bi se pripojila graditeljstvu.

Plenković je, čini se, bez obzira na protivljenje odvjetničkih i sudačkih udruga, odlučio spojiti i ministarstva uprave i pravosuđa. Na čelo tog resora trebao bi sjesti Ivan Malenica.Turizam bi se na kraju ipak trebao pripojiti kulturi, a taj resor vodila bi Nina Obuljen Koržinek kako se i ranije spominjalo.

Megaministarstvo u kojem bi bili gospodarstvo, zaštita okoliša i energetika trebao bi pripasti Tomislavu Ćoriću.

Još nije odlučeno tko će biti ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Spekulira se o Nikolini Brnjac, državnoj tajnici u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i Nataši Tramišak, pročelnici Osječko-baranjske županije za investicije, razvojne projekte i fondove Europske unije. Navodno bi ta funkcija trebala pripasti nekome iz četvrte izborne jedine, odnosno nekome tko je blizak Ivanu Anušiću. Zasad više šanse ima Nataša Tramišak no još nije donesena konačna odluka. Tramišak je odradila razgovor s premijerom, koji je prema informacijama s kojima raspolaže N1 televizija, prošao jako dobro.

Treba napomenuti da se sva ta imena mogu izmijeniti do trenutka kad ih Plenković javno ne objavi s obzirom da kod premijera i predsjednika HDZ-a svakodnevno na sastanke dolaze brojni utjecajni HDZ-ovci koji imaju svoje preferencije i želje, piše N1.

Komentari