Grlić Radman u Sarajevu: Hrvatska se iskreno zalaže da BiH ostvari europsku perspektivu

Foto: Fena

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je danas u Sarajevu da se Hrvatska iskreno zalaže da BiH ostvari europsku perspektivu, te da se pristupni pregovori za BiH otvore čim prije.

Grlić Radman je nakon susreta s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem rekao da će Hrvatska kao i dosad biti najangažiraniji, najzagovorljiviji odvjetnik BiH na njezinom putu prema Europskoj uniji.

Svojim sugovornicima u BiH Grlić Radman je, kako je rekao, čestitao na značajnim reformskim rezultatima koji su postignuti na području europskih integracija. Dodao je da je u radnu posjetu u BiH stigao s brojnim izaslanstvom uz podršku predsjednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića kako bi pozdravili politički trud i prije svega strpljenje što je bilo potrebno kako bi se nešto dobro, pozitivno postiglo.

– Smatramo mi u Hrvatskoj, koji smo ostvarili sva vanjskopolitička postignuća, a ono što je preostalo jeste briga za jugoistok Europe, za stabilnost i europsku perspektivu zapadnog Balkana, a prije svega BiH s kojom dijelimo najdužu granicu, da i BiH jednako kao što je to i Hrvatska, ostvari europsku perspektivu. Mislim da je upravo takav način djelovanja, uz našu snažnu podršku, ali i svih ostalih zemalja članica Europske unije Bosni i Hercegovini, koji naravno ovdje uključuje prije svega dogovor, ali i nužan kompromis, da je to najbolja garancija daljnjeg napretka BiH – izjavio je Grlić Radman.



Dodao je da se i sama EU nalazi pred puno izazova, pred krupnim odlukama, uključujući odluke o otvaranju pristupnih pregovora s potencijalnim budućim članicama. Grlić Radman je naglasio da se Hrvatska čvrsto, iskreno zalaže da se BiH uključi u taj proces, te da se pristupni pregovori otvore čim prije.

– Želim ohrabriti političke lidere u BiH u nastavku rada na reformama, kako biste ovdje imali još jače argumente u korist otvaranja pristupnih pregovora, a kada govorimo o reformama onda to podrazumijeva i promjenu Izbornog zakona koji podrazumijeva stabilnost države, stabilnost sustava i koji će ostati kao zalog budućim generacijama – naveo je Grlić Radman.

Pored dosadašnje pomoći koju je Hrvatska pružila BiH na području prijenosa znanja kroz razvojnu i regionalnu suradnju te druge projekte, Grlić Radman je rekao da je danas predložio svojim sugovornicima jačanje suradnje kroz pokretanje rada zajedničkog povjerenstva ili komisije o europskom partnerstvu za što postoji pravni okvir. Time bi se, kako je dodao, uspostavila dugoročna struktura koja će biti korisna i nakon započinjanja pristupnih pregovora.

Grlić Radman je rekao da je Hrvatska također spremna staviti na raspolaganje svoju ekspertizu, iskustvo, znanje kroz centar izvrsnosti oko uspostave pregovaračkih struktura, razumijevanja i planiranja procesa, kao i komuniciranja s europskim institucijama.

– Hrvatska, koja je etablirala svoj položaj na međunarodnom planu kao članica NATO-a, EU-a, eurozone i Schengena i jača svoju gospodarsku snagu želi pomoći cijeloj BiH i svim njezinim narodima i građanima. Politika Hrvatske vlade je politika suradnje, partnerstva i želje da se pronađu rješenja. Naša potpora je iskrena, dobrosusjedska, prijateljska i dobronamjerna. Mnoga smo pitanja dogovorili na nedavnoj zajedničkoj sjednici vlade Hrvatske i Vijeća ministara u Zagrebu, a i danas smo razgovarali, naravno, o nastavku rada na rješavanju otvorenih bilateralnih pitanja – dodao je Grlić Radman.

Komentari