Od ‘kulturne policije’, preko vandalizma, do hiper-moralizma, svi smo mi George Floyd!

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Američka streaming platforma HBO Max iz svoje je ponude privremeno izbacila film “Prohujalo s vihorom” Victora Fleminga iz 1939 zbog rasističkog prikaza crnačkih likova. 

Na ovaj se potez HBO max odlučio zbog nasilne smrti Afroamerikanca Georgea Floyda i prosvjeda koji su uslijedili.

Film je povučen nakon što je scenarist filma ’12 godina ropstva’, John Ridley u članku u Los Angeles Timesu pozvao HBO Max da povuče film iz ponude jer, kako je kazao, romantizira strahote ropstva i glorificira predratni način života na američkom jugu.

Postmoderni ‘puritanizam’

Iako filmovi kao i svaki drugi vid umjetnosti se treba promatrati u kontekstu vremena u kojemu je stvoren, ‘društvena policija’ koja iz godine u godinu ima sve snažniji utjecaj u društvu ne samo SAD-a, već i Europske unije, ali i šire ovakvim postupcima provodi jednu vrstu cenzure nad djelima koja oni smatraju neprimjerenima.



Ovaj postmoderni ‘puritanizam’ polako postaje redovita pojava nad različitim umjetničkim izrazima, te time ukalupljuje umjetnika, ograničava umjetničko stvaralaštvo i gura cijelu umjetničku scenu u žrvanj političke korektnosti koja nameće autocenzuru, kao jedino prihvatljivo.

Ova ‘društvena policija’ je sada prisutna u svim sferama naših života, živjeli mi u Hrvatskoj ili u SAD-u. Oni odlučuju što ćemo, gledati, što ćemo čitati, koja umjetnička djela smijemo favorizirati, a koja ne smijemo, oni također odlučuju kako ćemo govoriti, koju konstrukciju rečenica smijemo upotrebljavati, a koju ne, pa čak ulaze toliko duboko u naše živote da oni određuju koji je naš identitet i prema njemu nam daju etiketu. Ovu ‘zvijer’ koju je stvorila politička korektnost proždire nas, naš identitet, našu kulturu i sve što nas čini civiliziranim ljudima nevjerojatnom brzinom. Prosvjedi protiv rasizma su se trenutno pretvorili u vandaliziranje i nasilje nad svim što je tim ‘borcima za pravdu’ došlo pod ruke.

Cenzuriranje povijesti

Prosvjedi zbog ubojstva Georgea Floyda u Sjedinjenim Američkim Državama pokrenuli su val nasilja, pljačke i vandalizma nad javnim dobrom u američkim gradovima, tako je između ostalih 16 spomenika i spomenik 54. pukovniji Massachusettsa iz Građanskog rata u Bostonu vandaliziran i proglašen ‘rasističkim’ od pokreta ‘Black lives matter’, u prijevodu ‘životi crnaca su bitni’.

Vandaliziran spomenik 54. pukovniji Massachusettsa / Foto: facebook

Ako su članovi navedenog pokreta već u svojoj navodnoj borbi protiv rasizma i mislili ispravljati nekakve povijesne tokove, teško je za shvatiti zašto su vandalizirali jedan od najznačajnijih spomenika iz Građanskog rata, spomenik 54. pukovniji Massachusettsa koja je u cijelosti bila sastavljana od crnaca?! Jedino što odaje takvo ponašanje vandala koje neki i danas nazivaju prosvjednicima je da nemaju blagog pojma protiv, ili za što se oni zapravo bore.

‘Obrnuti rasizam’ 

Po već provjerenom receptu, građanski nemiri iz SAD, se kao prelijevaju u Europu, pa onda se kao prelijevaju i u Hrvatsku pa se tako jučer prosvjedovalo protiv brutalnosti američke policije prema crncima u sred Zagreba, dok je prosvjednike čuvala Hrvatska policija, kojoj su poručili kako ‘ih ne mogu sve pobit’. Šizofreno ponašanje ovih sto i kusur aktivista koji redovito rade budale od sebe po zagrebačkim ulica je sada već zrelo za postaviti nekakvu dijagnozu.

Ovaj umjetno stvoreni narativ nekakvog rasizma bijelaca nad crncima u Hrvatskoj, koji se širi i u drugim zemljama, a koji nema nikakve veze sa stvarnosti, baca ljagu i na Martina Luthera Kinga i na Rosu Parks i na sve druge znane i neznane američke junake koji su hrabro stali u obranu svojeg dostojanstva.

Prosvjed Inicijative Protiv policijskog nasilja i rasizma / Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Zašto naši ljevičari svojim klečanjem i teatrološki ispraznim ispričavanjem, nekome za nešto s čim oni nemaju nikakve veze, misle kako mogu ismijavati značaj tih pojedinaca iz američke povijesti teško je za shvatiti. Ovo čak nema niti nekog utjecaja na političke poene koje valja sada pred izbore prikupiti.

Ovo hiper-moraliziranje koje gledamo vodi u jednu drugu krajnost, a ta krajnost se zove ‘obrnuti rasizam’ koji je već u nekim dijelovima svijeta postao stvarnost.

Komentari