Kalinić: Preko dva tjedna kasnimo s donošenjem odluka, potrebne su striktne mjere i kazne

Marko Todorov / CROPIX

Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, rekao je da je Hrvatska sa strožim mjerama krenula prekasno.

“Preko dva tjedna kasnimo s donošenjem odluka”, istaknuo je Pavle Kalinć.

“Tri puta dnevno obavlja se dezinfekcija javnog prijevoza. Italija je isto kasnila, jučer su imali skoro 360 mrtvih jer su s ovim mjerama krenuli prekasno. Strah me da će krenuti eksponencijalni rast. Moramo se zaštititi. Kina je to sasjekla rigoroznim mjerama, njemačka je počela zatvarati granice, a mi imamo situaciju da kamion može ući u Hrvatsku, a ne može izaći. Za zaštitu stanovnika je sad najvažniji nacionalni stožer koji mora početi povlačiti poteze”, dodao je.

Komentirajući dokument koji je u nedjelju procurio u javnost, a u kojem se traže strože mjere za Grad Zagreb, rekao je da se na njega treba očitovati Vlada:“Imao sam kontakt sa Stožerom. Nisu pročitali točku dva da im je poslano da se očituju. Nakon toga nije bilo problema. Ljudi reagiraju, a nisu pročitali.”

Rekao je da bi prema preporukama zagrebačkog stožera ostali raditi dućani prehrane i apoteke, kao i bolnice:

“Imamo karanteru koja funkcionira, imamo i druge varijante za karantenu, napravit ćemo sve što možemo. Glavnina medicinkih ustanova je u Zagrebu. Ako se odluke ne budu donosile, stvar će izmaći kontroli. Upitna je količina opreme koja postoji, pokušava se nabaviti na sve strane. Dio je pokrio grad Zagreb.”

Dodao je da Zagreb raspolaže sa 12 epidemiologa što je premalo:

“Zagreb raspolaže sa 12 epidemiologa, to sigurno nije dovoljan broj. Preopterećeni su, rade 15, 16, 17 sati dnevno. Ne mogu na zadovoljavajući način pokriti toliko stanovnika. Mnogi zbog psihičke nestabilnosti uvjeravaju sebe da su bolesni pa zauzimaju mjesta.”

Potvrdio je da je dokument koji je u nedjelju procurio u javnost, autentičan:

“Autentičan je dokument, ja sam ga potpisao. Ne znam kako se pojavio u javnosti, izazvao je puno nereda. Kad sam vidio, odmah sam potvrdio autentičnost, ali naglašavam da se trebalo čitati točku broj dva. Ovo je samo dokument na papiru. Kad bude potvrđen, napravit ćemo sve da odradimo taj dio posla.”

Rigorozne mjere koje se spominju u dokumentu, u Istri su već uvedene:

“Istra je slično uvela. Imala je velik problem jer granica nije bila zatvorena, ušao je velik broj Talijana. Sad se kontrola počela pojačavati, ali trebale bi striktne mjere i kazne. Što se tiče opreme, nadam se da je to na državnoj razini riješeno. I Kinezi se nude za pomoć”, rekao je Kalinić u Novom danu za N1.

Pavle Kalinić: Tući ćemo se do posljednje kapi krvi da spasimo sve što se spasiti može

Komentari