Objavljen program i raspored jubilarnog 70. Pulskog filmskog festivala

DUSKO MARUSIC/CROPIX

Na jubilarnom 70. Pulskom filmskom festivalu, koji se ove godine održava od 15. do 23. srpnja, uz 20 hrvatskih filmova i manjinskih hrvatskih koprodukcija koje su u konkurenciji za Zlatne arene, u nizu popratnih programa prikazat će se gotovo 80 filmova.

Popratni programi održavat će se u Areni, Istarskom narodnom kazalištu, Kinu Valli, Ambreli i na Brijunima.

“Kroz popratne programe Pulskog filmskog festivala želimo se osvrnuti na kulturni i produkcijski kontekst u kojem hrvatski filmovi nastaju. Popratni, nenatjecateljski programi festivala stoga uključuju izbor iz produkcije zemalja sličnog kulturnog kruga, filmove koji istražuju odnos kinematografije i povijesti pa sve do studentskih filmova koji nam predstavljaju nova autorska imena i time pružaju svojevrsni uvid u budućnost”, istaknuo je selektor filmskih programa Mario Kozina, kako se navodi u priopćenju.

Ustvrdivši kako je cilj da “grad živi s Festivalom cijeli dan”, umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek naglasio je da će u tjednu održavanja festivala biti prikazano gotovo osamdeset filmova na više od sto projekcija te da sve počinje s najboljim manjinskim koprodukcijama.



“U Istarskom narodnom kazalištu prikazujemo sjajne filmove, od premijera, debitantskih uspješnica do filmova već etabliranih autora”, napomeno je Pek, dodavši da će se u Areni prikazivati filmovi za najširu publiku.

Posebno je istaknuo svečane projekcije hrvatskih filmova u 19 sati u INK-u na kojima će gostovati filmske ekipe.

PoPularna Pula u spektakularnom ambijentu Arene
Antički amfiteatri svojim su građanima nudili zabavu, a PoPularna Pula osmišljena je upravo kako bi podsjetila na povijest centralne festivalske lokacije – pulske Arene gdje će u drugome terminu biti prikazivana raznolika sekcija filmskih naslova, koji uključuju autorske i regionalne hitove te premijeru restauracije klasika, navode iz Pula Film Festivala.

U spektakularnom ambijentu bit će prikazani “Oppenheimer” Christophera Nolana, dan prije nego što krene u distribuciju u kina diljem svijeta. Tu su i dugoočekivana satirična komedija “Barbie” Grete Gerwig te “Asteroid City” Wesa Andersona.

U Areni će biti prikazana i nova komedija Nannija Morettija “Sunce budućnosti”, koja je nedavno prikazana i u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu te srpska kinouspješnica “Indigo kristal” Luke Mihailovića. Program uključuje i restauraciju filma “Gosti iz galaksije” oskarovca Dušana Vukotića iz 1981.

Greater Adria – žanrovski film i aktualne teme
Greater Adria međunarodni je program Pulskog filmskog festivala nazvan po kontinentu iz geološke prošlosti, a bit će prikazani filmovi iz zemalja koje su Hrvatskoj kulturno ili produkcijski bliske, s naglaskom na kinematografije Mediterana te srednje i jugoistočne Europe.

“Ovogodišnja selekcija sastoji se od šest filmova iz Austrije, Italije, Slovenije, Srbije i Španjolske čiji autori pametno koriste konvencije žanrovskog filma kako bi se pozabavili aktualnim temama”, navode iz Pula Film Festivala.

U tom smislu, dodaju, izdvaja se “Pored tebe”, novi film jednog od pionira novog srpskog žanrovskog filma Stevana Filipovića. Održat će se i hrvatska premijera filma “Probudi me” Marka Šantića, a slijede naslovi koji će uskoro krenuti u ljetnu distribuciju.

Selekcija Vremeplov uz ostalo uključuje nove restauracije filmskih klasika, Studentski program pokazat će kako će izgledati budućnost hrvatskog i regionalnog filma, kino Ambrela Pula ove godine donosi dio programa H15 kojim se obilježava 15 godina Hrvatskog audiovizualnog centra, dok će se na Brijunima prikazati izbor iz Glavnog i popratnih programa.

Komentari