Iznenada preminula poznata pjevačica: Smatrana je ikonom novog vala osamdesetih

Screenshot/Youtube

Srpska avangardna umjetnica i pjevačica Aleksandra Slađana Milošević preminula je danas u 69. godini, potvrdila je FoNetu njezina prijateljica Biljana Petrović.

Milošević je umrla u Zemunskoj bolnici, poslije kraće bolesti. Aleksandra Slađana Milošević rođena je u Beogradu 3. listopada 1955. godine i smatrana je ikonom novog vala osamdesetih u Jugoslaviji.

Na površinu jugoslovenske pop-rok scene isplivana je 1977. godine sa pjesmom „Au, Au“ i iste godine imala svoj prvi veći nastup na Koncertu kod Hajdučke česme, gdje je nastupala prije Bijelog Dugmeta.

S hrvatskim glazbenikom Dadom Topićem otpjevala je megapopularni hit Princeza.



Bogata karijera

Slađana je pokazivala interes za glazbu još u djetinjstvu. U svojoj petoj godini primljena je u glazbenu školu na odsjek klavira. Svoj doprinos modernoj glazbi dala je već u svojoj dvanaestoj godini života svirajući i pjevajući u sastavima kao što su Nebeska konjica, Epitaf8, Džentlmeni.

Svoj prvi solo nastup imala je na festivalu “Studentsko ljeto” u Maglaju, 1974. godine, gdje je osvojila “Grand Prix”.

Godine 1977., isplivala je na površinu jugoslavenske pop rock scene, s pjesmom “Au, Au” i iste godine imala svoj prvi veći nastup na koncertu kod Hajdučke Česme, gdje je nastupala prije Bijelog dugmeta.

Zabranjena ljubav popularnog glumca: Ova poznata djevojka nije se svidjela njegovim roditeljima

Rušila je tabue

Slađana je počela rušiti tabue, kada je izdala pjesmu pod nazivom “Seksi dama”, koja je bila zabranjena za emitiranje na brojnim radijskim i televizijskim postajama.

Godine 1979. pjesmom “Amsterdam” uvrstila se među začetnike novog smjera u jugoslavenskoj glazbi koji je poznatiji pod nazivom “New wave”. Godine 1981. nastupila je na izboru za jugoslavenskog predstavnika za Pjesmi Eurovizije u Beogradu i osvojila je 8. mjesto sa skladbom “Recept za ljubav”.

 

Komentari