Stigla važna obavijest iz banke, primite na znanje: Ovaj tjedan će se dogoditi nešto neobično

Marko Miščević/Cropix/Ilustracija

Korisnici nekih banaka ovih dana su dobili obavijest da će nadolazeći Veliki petak biti neradni dan za sustav provođenja međubankovnih platnih transakcija u eurima, što znači da u petak, 29. ožujka neće biti moguće obaviti plaćanje prema drugim bankama.

“Međubankovni nacionalni nalozi u eurima i prekogranični nalozi u eurima zadani 29. ožujka će biti zaprimljeni na izvršenje s valutom sljedećeg radnog dana, a to je utorak, 2. travnja. Hitne naloge u eurima treba provesti najkasnije u četvrtak do 16 sati”, upozorila je svoje korisnike Zagrebačka banka.

Ovo se ne odnosi na plaćanja unutar iste banke, kao niti na podizanje gotovine koja će i dalje biti moguća. Svi oni koji na Veliki petak požele kupiti nešto karticom, moći će to lako napraviti.

Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Zatvoren platni sustav TARGET



Iz Hrvatske poštanske banke (HPB) podsjećaju da je platni sustav TARGET Europske središnje banke i ove godine zatvoren na Veliki petak i Uskrsni ponedjeljak.

“Obavještavamo vas kako će Banka na dan Velikog petka, 29. ožujka 2024. uredno zaprimati naloge za plaćanja, međutim plaćanja između računa koji se vode u različitim bankama (međubankovna plaćanja kod kojih platitelj vodi račun u jednoj, a primatelj plaćanja u drugoj banci) neće se izvršiti na Veliki petak već sljedeći radni dan.

Hrvatske banke zadovoljno trljaju ruke: Prošla godina je bila najprofitabilnija do sad

To znači da će međubankovni nacionalni nalozi u eurima i prekogranični nalozi u eurima zadani 29. ožujka 2024. biti zaprimljeni na izvršenje s valutom sljedećeg radnog dana, 2. travnja 2024″, obavijestili su svoje korisnike iz HPB-a.

Prethodno navedeno se ne odnosi na interna plaćanja odnosno plaćanja između računa unutar Banke, na plaćanja platnim karticama, podizanje gotovine na bankomatima te na instant plaćanja koja se izvršavaju između računa koji se vode u bankama koje pružaju ovu uslugu.

Komentari