Dio Ukrajinaca po prvi put slavi Božić 25. prosinca, Rusi su bijesni

Foto: Guliver

Misa proslave Isusovog rođenja u prosincu donedavno se u Ukrajini smatrala radikalnom, no čini se kako je ruska invazija promijenila puno toga.

U listopadu je Pravoslavna crkva Ukrajine, koja se izborila za samostalnost od ruske crkve, pristala vjernicima dozvoliti da Božić proslave 25. prosinca.

Izbor tog datuma ima jasan politički i vjerski prizvuk u toj zemlji s rivalskim pravoslavnim crkvama i gdje male izmjene običaja mogu imati snažno značenje u kulturološkom ratu koji se odvija paralelno s pravim ratom, piše AP.

Za neke ljude promjena datuma predstavlja odvajanje od Rusije, njene kulture i religije.



“Ono što je počelo 24. veljače, ruska invazija u punom obujmu, buđenje je i razumijevanje da više ne možemo biti dio ruskog svijeta”, rekla je Olena Palij, 33-godišnja stanovnica Bobrice, sela kod Kijeva, javlja N1.

Ruska pravoslavna crkva koja tvrdi da ima vlast nad pravoslavljem u Ukrajini, kao i neke druge pravoslavne crkve, i dalje koriste stari, julijanski kalendar. Božić je po tom kalendaru 7. siječnja, 13 dana kasnije nego po gregorijanskom kalendaru koji koristi većina crkvenih i sekularnih skupina.

Podsjetimo, ekumenski patrijarh Bartolomej, duhovni vođa Pravoslavne crkve, dao je 2019. godine potpunu nezavisnost – autokefalnost Pravoslavnoj crkvi Ukrajine. Ukrajinci koji su se zalagali za priznanje svoje crkve, u tandemu s političkom nezavisnošću Ukrajine, dugo su tražili takvo odobrenje.

Ruska pravoslavna crkva i njen lider, patrijarh Kiril, žestoko su protestirali zbog tog poteza rekavši da Ukrajina nije pod jurisdikcijom Bartolomeja.

 

Komentari