Nadbiskup Kutleša: “Jesmo li narod zahvalnosti i brige za opće dobro ili narod sveopćeg kritizerstva i rušilačkog individualizma”

Foto: Nera Simic / CROPIX

Misa za domovinu održana je u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na kojoj su nazočili premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i ostali dužnosnici, održana je povodom Dana državnosti Republike Hrvatske.

Predvođena zagrebačkim nadbiskupom Draženom Kutlešom poslužila je kao trenutak da se, kako je nadbiskup Kutleša rekao, prisjetimo povijesnih trenutaka i postignuća naše domovine ali i da se zahvalimo Bogu na daru slobode i neovisnosti koju uživamo a koju su nam omogućili naši branitelji.

Što se dogodilo s dušom hrvatskoga naroda

Kutleša je pozvao sve prisutne na čuvanje identiteta i sveopću skrb za obitelj te izgradnju pravedne i solidarne domovine gdje se poštuje dostojanstvo svih građana. Tako se upitao što se dogodilo s dušom hrvatskoga naroda.



“Jesmo li narod zahvalnosti i brige za opće dobro ili narod sveopćeg kritizerstva i rušilačkog individualizma”, zapitao je prisutne.

Smatra da nezahvalnost svaku zajednicu vodi u sveopće kritizerstvo, malodušje i nazadovanje te u gubitak socijalnih krjeposti dok rušilački kritizerski stav, bez samokritičnosti i odgovornosti za izgovorenu javnu riječ potkopava povjerenje u institucije i pojedince.

Mladi su sebični

Dotaknuo se nadbiskup Kutleša odgojno-obrazovnih procesa koji bi se trebali razvijati kao vrijednosni i kršćanski procesi, a nakon toga je govorio o temi braka, odnosno razvodnjavanja njezina pojma. Upozorio je na trenutačne depopulacijske trendove i izumiranje naroda, navodeći mnoge izvanjske razloge za to.

Zamjerio je mladima što roditeljstvo smatraju kao proces koji samo oduzima a ništa ne daje, pa je tako izjavio da je krivac za pad nataliteta “mrtav ljudski duh opijen sebičnošću”.

U propovijedi je napomenuo da stavljanje zarade na prvo mjesto u osobnim životima i u društvu vodi do ekonomije isključivanja i nejednakosti, poručivši da socijalno osjetljivo europsko društvo ne bi smjelo sebi dopustiti da problemi pojedinaca, socijalna ugroženost obitelji prestanu biti vijest, prenosi HRT.

Komentari