Papa Franjo iz Japana poslao poruke protiv nuklearne energije: Ne možemo donositi samo sebične odluke

ilustracija

Papa Franjo je u susretu sa žrtvama katastrofe u Fukušimi pozvao na nuklearno razoružanje, ali i na razmišljanje o odustajanju od nuklearne energije.

Nakon što je u nedjelju odao počast žrtvama američke nuklearne bombe bačene na dva japanska grada, Hirošimu i Nagasaki krajem Drugog svjetskog rata i pozvao svijet da se oslobodi nuklearnog oružja koje je zločin, papa Franjo je u ponedjeljak u Tokiju primio neke od preživjelih “trostruke katastrofe”, razornog potresa, cunamija i nuklearne katastrofe koja je 2011. pogodila sjeveroistok Japana.

Katastrofa u Fukušimi dovodi u pitanje nuklearnu energiju kao takvu, smatra Papa. “Morat će se donijeti važne odluke o korištenju prirodnih resursa, a posebno budućih izvora energije”, rekao je.

“Razmišljajući o budućnosti našeg zajedničkog doma, moramo shvatiti da ne možemo donositi samo sebične odluke te da imamo veliku odgovornost za buduće generacije”, rekao je Papa, dodavši: “Zato moramo izabrati skroman i trezven život koji prepozanje opasnosti s kojima se moramo suočiti.”



Podržao je japanske biskupe su u izjavi objavljenoj nakon katastrofe u Fukushimi istaknuli kako je “obustava rada svih nuklearnih elektrana u zemlji imperativ s obzirom na to da je zemlja sklona katastrofama.”

Nakon susreta s preživjelima iz Fukušime, papa Franjo se susreo s carem Naruhitom. Planirano je da će kasnije istog dana razgovarati s premijerom Shinzom Abeom. Papa će se susresti i s mladima u katedrali Sv. Marije a u 16.00 sati po lokalnom vremenu slaviti misu na stadionu “Tokyo Dome”.

 

Komentari