Plenković: Ovdje obnova ide obrnutim redoslijedom, prvo kuće sa zelenim naljepnicama pa s crvenim

Premijer Andrej Plenković u posjetu je Sisačko-moslavačkoj županiji. Rekao je da se sastao sa županom Ivanom Celjakom te da se Stožer sastaje svaka tri dana.

“Dobili smo cjelinu informacija koliko je ljudi oštećeno u potresu, koliko je zgrada već obnovljeno, kao i kojom dinamikom će se ubrzati cijeli proces”, rekao je Plenković.

Na pitanje je li prije trebalo ići u izmjene Zakona o obnovi, jer se dosad malo toga napravilo, rekao je da nije to nije točno.

“Zakon je donesen praktički konsenzusom u Hrvatskom saboru. Vlada je izašla s tim zakonom, zakon je usvojen odmah na početku zasjedanja Sabora prošle godine, nije nitko imao primjedbi na sadržaj zakona. Najveći problem ovog zakona su imovinsko-pravni odnosi, ovdje malo manje, ali u Zagrebu su oni prepreka. To ćemo korigirati i stvar će se ubrzati”, poručio je.



Dodao je da što se tiče obnovljenih kuća, ovdje se ide obrnutim redoslijedom, prvo u sanaciju kuća koje su lakše stradale, sa zelenim naljepnicama pa se ide u crvene.

Upitan je li se ipak moglo brže, budući da je od prvog potresa u Zagrebu prošlo 17 mjeseci, rekao je: “Riješit ćemo.”

Na pitanje kad će kuća s crvenom naljepnicom krenuti u obnovu, odgovorio je: “Bit će kad bude spremna”.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček nije bila na sastanku Stožera. “Bila je pozvana, nije došla. Dvaput slabo koga zovemo”, rekao je.

Komentari