Rusija podržala ‘braću Srbe’ i okrivila Kosovo, SAD i EU za eskalaciju napetosti na Balkanu

Screenshot: Twitter

Rusija je u subotu okrivila Kosovo, SAD i EU za eskalaciju napetosti na Balkanu i poručila da zabrinuto prati stanje nakon sukoba kosovske policije s prosvjednicima koji su se suprotstavili albanskim načelnicima općina da preuzmu dužnost na sjeveru Kosova gdje su Srbi većina.

Sjedinjene Države i EU u petak su ukorili Kosovo poručivši da primjena sile kako bi gradonačelnici preuzeli dužnosti u većinski srpskim područjima umanjuje napore da se poboljšaju odnosi sa susjednom Srbijom.

NATO je u subotu pozvao Kosovo da smanji napetosti sa Srbijom.

Sukobi između kosovske policije i prosvjednika koji se protive načelnicima albanske narodnosti izazvali su reakciju Srbije te je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić u petak stavio vojsku u stanje borbene pripravnosti i naredio da se približi granici.



“Odlučno osuđujemo provokativne korake Prištine, koji su doveli stanje do usijanja te izravno zaprijetile sigurnosti cijelog Balkna. Punu odgovornost za to snose Sjedinjene Države i Europska unija. Zapadni posrednici prekasno su se sjetili ukoriti Kosovo”, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva obrane Marija Zaharova.

Srbija još smatra Kosovo dijelom svog teritorija, a Srbi na sjeveru Kosova ne prihvaćaju kosovsko proglašenje nezavisnosti od Srbije iz 2008. godine te i dalje smatraju Beograd svojim glavnim gradom.

Albanci čine više od 90 posto stanovništva Kosova, a Srbi su većina samo na sjeveru zemlje.

Rusija, inače stalna članica Vijeća sigurnosti, blokirala je zahtjev Kosova da postane punopravna zemlja članica Ujedinjenih naroda.

 

Komentari