Što mislite kako je Zekanović prošao? Natjecao se u utvrdi HDZ-a kao sedmi na listi…

Foto: Damir Krajac/Cropix

Iako su mnogi oporbeni političari, pa samim time i dio birača, opetovano nazivali Hrvoja Zekanovića provokatorom, to se nije odrazilo na njegov rezultat.

Kao sedmi na listi HDZ-a u IX. izbornoj jedinici, Zekanović je uspio ući u Sabor i to mimo mogućnosti ulaska preko preferencijalnih glasova. HDZ je izdominirao izbornom jedinicom, uzeli su gotovo 40 posto glasova.

Zanimljivo, upravo je u IX. izbornoj jedinici izlaznost bila najmanja. Da je osam mandata HDZ-ova realnost, najavio je baš Zekanović koji je čekao rezultate iz zagrebalkog stožera stranke.

“Siguran sam i vjerujem da će do kraja kad se prebroje svi glasovi, naša zajednička lista HDZ-a i Hrvatske demokršćanske stranke, imati osam mandata i da će deveta izborna jedinica i dalje biti politička utvrda političke opcije desnog centra”, rekao je.



Damjan Tadic/Cropix

Uzeo 4000 preferencija

Po dolasku rezultata, Zekanović je dao izjavu za portal SibenikIn, u kojem je otkrio da je dobio veliki broj preferencijalnih glasova u svojoj izbornoj jedinici.

Veseli me što sam osvojio gotovo četiri tisuće preferencijalnih glasova, što znači da su građani prepoznali ono što sam dosad zastupao u Hrvatskom saboru. Nadam se da ćemo uskoro konstituirati novi saziv Sabora i formirati novu Vladu“, rekao je.

Anušić dobio više glasova od Plenkovića: Evo koliko su dobile Ava Karabatić i Alka Vuica

Inače. Zekanović na posebnom “picku” ima aktualnog predsjednika Milanovića. Na svom službenom X računu je dan prije izborne šutnje objavio fotografiju sebe s uzdignutim rukama uz poruku:

“Evo jedna u inat onima koji cijelu kampanju prijete s podignutim šakama”. Zanimljivo, bilo je “iskrica” između Zekanovića i Mire Bulja koji mu se suprotstavio u IX. izbornoj jedinici. Bulj je vidjevši Zekanovića u Zadru doviknuo zastupniku da je “žetončić koji je držao tu Vladu i kriminalnu hobotnicu”.

Nije trebalo dugo čekati na kontru zastupnika. “Bulj je upropastio Sinj i izgubit će izbore! Jedino što zna je davati drugima etikete, a grad ne zna voditi. A u Sinju je, umjesto Veteranskog centra, otvorio Veterinarski, što dovoljno govori o kadru koji danas upravlja Sinjem”, rekao je.

Podsjetimo, HDZ je nakon što su obrađeni gotovo svi listići osvojio 61 mandat, slijedi SDP-ova koalicija s 42 te DP koji može biti zadovoljan s 14 osvojenih mandata. Slijedi Most s 11 te Možemo koji je ostao na okruglih 10 mandata. U Sabor ulazi i i IDS sa dva zastupnika, isto toliko pripada i nezavisnoj listi Matije Posavca. Na kraju spomenimo kako će s jednim zastupnikom u sabornicu ući i Fokus.

Susjed već navija za Plenkovića, a SDP ima šansu do većine, evo jasne kalkulacije

Komentari