Svaka treća žena u Europskoj uniji doživjela je fizičko nasilje ili seksualno nasilje do svoje 15. godine

Ilustracija Foto: Pixabay

Svaka treća žena u Europskoj uniji doživjela je seksualno ili fizičko nasilje do svoje 15. godine, a svaka druga žena doživjela je spolno uznemiravanje. Uoči Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, u Hrvatskom saboru održan je okrugli stol “Problemi i izazovi u provedbi Istanbulske konvencije u Hrvatskoj”.

Od ratifikacije u Hrvatskoj prošle su 4 godine, a na okruglom stolu razgovaralo se što je sve učinjeno do danas.

– Veliki problem su dvostruka uhićenja, tu se radi o najtežim kršenjima konvencije koji je u padu, ali i dalje postoji. Recimo jedan primjer iz prakse kada je partner partnerici lupao glavom o „šajbu” više puta, nakon toga mu je rekla majmune jedan, oni su oboje uhićeni, odvedeni u istražni zatvor nego su i osuđeni. E tu dolazimo do druge važne teme a to je da nažalost prekršajni sudovi ne funkcioniraju uopće što se tiče zaštite žena kada se radi o dvostrukim uhićenjima, rekla je Zlata Đurđević, profesorica i predstojnica katedre za Kazneno procesno pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

– Teško je popisati za potrebe okruglog stola loše prakse, ali su brojne, to su dvostruka uhićenja sa svim razmjerima, to je neobavještavanje žrtava kaznenih djela o nagodbama i priznanjima koje okrivljenici vrše tijekom postupka tako da žrtve ne znaju ishode. To su neadekvatne reakcije na ponašanje osuđenika kada oni uspostavljaju sa žrtvama kontakt, govori Sanja Bezbradica Jelavić, odvjetnica Autonomne ženske kuće Zagreb.



Komentari