Ustavni sud htio se riješiti predsjednika i dati poguranac HDZ-u. Odlukom su pomogli Milanoviću

Foto: Mirko Ferlin/Cropix

“Ustavni sud utvrđuje da se svojim izjavama predsjednik republike, a da prethodno nije podnio ostavku, doveo u poziciju da ne može biti mandatar niti predsjednik vlade”, rekao je Šeparović. Šeparović je upitan što ako Milanović da ostavku.

“Svatko je dužan držati se Ustava i zakona. Ustav je iznad svih. Predsjednik je pravodobno upozoren da može sudjelovati u kampanji, ali da mora podnijeti ostavku. Sad je gotovo. On više ne može biti mandatar”, rekao je Šeparović.

U međuvremenu se javio i predsjednik Milanović koji je objavio fotografiju na kojoj u društvu sa sucem Ustavnog suda u birtiji sjede ni više ni manje nego Branko Bačić i Oleg Butković. Najavio je da će danas u 17:00 sati reći što misli o odluci HDZ-ovog Mislava Šeparovića. “Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda”, napisao je Milanović.

Ustavni sud odlučio: ‘Milanović je kršio Ustav, ne može biti mandatar ni premijer’



Ovom odlukom Ustavnog suda čiji je cilj, praktično, omogućiti HDZ-u lakši put do nove vlade kao da se želi pomoći Milanoviću i koaliciji Rijeke pravde. Naime, iako skromna, postoji matematička jednadžba za sastav vlade koju bi predvodio SDP i o tome smo jučer pisali, prvi u Hrvatskoj.

Bruno Konjevic / CROPIX

Svatko sa svakim i nitko ni s kim

U međuvremenu se to zakompliciralo: Grmoja ne želi Milanovića kao premijera, što je, nakon odluke Ustavnog suda, nebitno, DP ne želi s Možemo! i Pupovčevim SDSS-om, IDS ne želi s DP-om, Fokus priča sa svima ali kaže da je glavni DP, Možemo! proziva Most koji onda proziva DP. Nekom tko je neupućen nije baš jasno tko tu koga.

No ako postoji želja da se HDZ oporbira, matematika je jasna.

Idemo, dakle, redom. 42 SDP + 21 Mosta i Možemo! + 8 manjina + IDS, Fokus, Posavec i Kolakušić(?) i eto tanke većine od 77 ili DP minus Možemo! i SDSS. Ne zaboravimo da je dobar dio od proteklih sedam godina HDZ vlasti Plenković uspješno vladao sa 77 a ponekad i sa 76 ruku.

Pisali smo o tome u jučerašnjoj analizi.

E sad, kako ovo sve pomaže Milanoviću? Pomaže mu tako što premijer u ovom slučaju postaje, primjerice, Grmoja ili Sandra Benčić. Peđa Grbin ne. On ni sam sebe ne vidi u tome kao što ga ne vidi nitko u Hrvatskoj, ali u ludom scenariju tobožnje želje za oporbiranje HDZ-a može se zamisliti i Benčić i Penava i Grmoja i Mario Radić ili Igor Peternel, ako je egida rušenje HDZ-a, onda je, je l’ tako, moguće sve. Ako nije onda džaba pišemo, no zamislimo da jest.

Benčićka oštro o odluci Ustavnog suda: ‘Ovo je proizašlo iz panike u redovima HDZ-a’

Milanović kaže Ustavnom sudu OK dečki, neću biti mandatar, ali hoće Benčićka. I strpljivo čeka predsjedničke izbore na kojima pomete upravo na valu nezadovoljstva svih svojih simpatizera koje je razbjesnila ova odluka Ustavnog suda, a i svi ostali HDZ-ovi nestašluci.

U konačnici, ispada kako Ustavni sud Milanoviću samo pomaže. I bez ovog prvog scenarija o sastavljanju vlade bez HDZ-a, opet mu pomaže jer Milanoviću ostaju predsjednički izbori kao b opcija. Neće postati premijer jer mu nije dao Ustavni sud. Za pola godine će se to tako tumačiti i nitko se neće ni sjećati da su mu matematičke šanse za to svakako bile mizerne jer je SDP osvojio puno manje mandata nego što je trebao.

Komentari