Veledrogerije: Dug je skoro 5,7 milijardi kuna. Prisiljeni smo na parcijalnu isporuku i restrikcije

Unatoč rebalansu državnog proračuna krajem 2020. kada je osigurano dodatnih 670 milijuna kuna, te dodatnim sredstvima u iznosu 2,24 milijarde kuna, dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama kontinuirano rastu.

Iz veledrogerija upozoravaju kako su došli do ruba održivosti budući da je čak petina bolnica u posljednja dva mjeseca prestala s plaćanjem već isporučene robe.

Neodrživ dug

Diana Percač, predsjednica koordinacije veledrogerija pri HUP-u, istaknula je kako je dug veledrogerijama od skoro 5,7 milijardi kuna neodrživ.

“Dug je skoro 5,7 milijardi kuna, uključujemo bolnice i veledrogerije, što je neodrživo za veledrogerije, stoga upućujemo apel Vladi da poduzme hitne korake kako bi se osigurala redovita isporuka lijekova i medicinskih proizvoda.



Suočavajući se s ovako visokom nelikvidnošću, veledrogerije ne mogu izvršiti svoju osnovnu funkciju – osigurati redovitu isporuku lijekova čime se ugrožava zdravstvena skrb stanovnika. Već se susrećemo s nemogućnošću isporuke, zasad je to u manjem opsegu i zato apeliramo na Vladu da poduzme hitne korake kako to ne bi uzelo maha”, rekla je.

Kaže da će ostati bez pojedinih lijekova kad se iscrpe zalihe u skladištima veledrogerija, a neke bolnice se već susreću s ograničenom isporukom, navodi Diana Percač.

Veledrogerije na rubu izdrživosti, dugovi rastu

Danas, zbog ovakve situacije, predstavnici veledrogerija okupljeni u HUP-u održavaju press konferenciju.

Na konferenciji za medije sudjeluju predstavnici članica HUP-a Koordinacije veledrogerija koja okuplja četiri kompanije – Phoenix farmaciju, Mediku, Oktal Pharmu, te Medical Intertrade.

Upozoravaju kako su došli do ruba održivosti budući da je čak petina bolnica u posljednja dva mjeseca prestala s plaćanjem već isporučene robe.

Kritična točka

“Tema zdravstva je tema od interesa za sve, naročito sada kad imamo pandemiju koronavirusa. To je jedan od razloga da veledrogerije HUP-a, kao odgovorni partner zdravstva, šalju ovaj apel javnosti. Upozoravamo da je dug dosegao onu kritičku točku iz listopada prošle godine. Već tri mjeseca od zadnje sanacije i dodatne uplate iz rebalansa mi se nalazimo na točki pucanja. Ukupna dugovanja bolnica i ljekarni su 5.7 milijardi kuna, toliko je bilo u listopadu”, rečeno je na press konferenciji.

Plaćen je, kažu, u postotku svaki četvrti lijek.

“Mi smo bili prisiljeni nekim bolnicama uskratiti dostavu lijekova”, rekao je predstavnik jedne kompanije.

“Bit ćemo prisiljeni na parcijalne opskrbe lijekova, na restrikcije”, rečeno je

Komentari