Zavod za hitnu medicinu demantira Škorićevu izjavu kako će resursi poput hitne pomoći biti na raspolaganju: Niti imamo, a niti možemo uvesti dodatne resurse

Facebook

Iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije reagirali su u petak na izjavu predsjednika Uprave Hrvatskih cesta u vezi s “raspolaganjem resursima”, poput hitne pomoći, tijekom izvođenja radova na omiškoj obilaznici, kada se zatvara cesta koja spaja Omiš sa zaleđem.

“Demantiramo izjavu predsjednika Uprave Hrvatskih cesta Josipa Škorića“, navodi se u priopćenju koje je potpisao ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije Leo Luetić. Upozorava se da ih Hrvatske ceste nisu obavijestile o mogućem zatvaranju ceste (DC70) te da poručuje da Zavod ne može uvesti dodatne resurse, pa će se sve obavljati s postojećim resursima iz ispostava hitne medicine Split i Šestanovac, uz znatno produljenje vremena.

Škorić je na konferenciji za novinare 7. listopada rekao kako će “na razini Splitsko-dalmatinske županije resursi poput hitne pomoći biti stavljeni na raspolaganje tako da i taj sustav funkcionira tijekom privremene regulacije prometa u smjeru omiškog zaleđa”.

Osim toga, izvijestio je novinare kako se zatvaranje za promet ceste koja povezuje Omiš sa zaleđem planirano za četvrtak, odgađa za desetak dana kako bi se obavile sve pripremne radnje za uvođenje broda, a plovidba na toj dionici trebala bi trajati petnaestak minuta.Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije ističe da ga Hrvatske ceste uopće nisu obavijestile o mogućem zatvaranju spomenute ceste. “Tek u utorak, 6. listopada gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović i voditeljica Ispostave hitne medicine u Omišu doktorica Marina Klarić obavijestili su nas o mogućoj blokadi prometnice”, stoji u priopćenju.

Iz Zavoda podsjećaju da su izrazili negodovanje zato što se stanovnicima omiškog zaleđa, točnije stanovnicima Tugara, Naklica, Gata, Dubrava, Čišle, Smoljana, Kučića i Zvečanja hitna medicinska pomoć neće moći pružati iz najbližeg punkta hitne medicine u Omišu, nego iz punktova hitne medicine u Splitu za područje Tugara, Naklica i Dubrave te iz Šestanovca za ostala mjesta.

“To će znatno zakomplicirati hitne intervencije u omiškom zaleđu i na području nadležnosti navedenih punktova hitne medicine u Splitu i Šestanovcu. Medicinska intervencije će se produžiti za 20 minuta do pola sata”, upozoravaju iz Zavoda za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije.

Tvrde kako je čitateljima uskraćena informacija o produženju hitnih medicinskih intervencija te sanitetskih prijevoza KBC-a Split i u Ispostavu Omiš Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije te u Centar za hemodijalizu u Makarskoj.

“Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije niti ima, a niti može uvesti dodatne resurse. Sve usluge će se obavljati s postojećim resursima iz navedenih ispostava hitne medicine Split i Šestanovac, te uz znatno produljenje vremena”, priopćio je Zavod.

Dok zbog radova bude prekinut promet na cesti DC 70, koja povezuje Omiš i sela u zaleđu, žitelji omiškog zaleđa će se prevoziti brodicom duž Cetine – od Zakučca do središta grada, dogovoreno je u srijedu, 7. listopada na sastanku Uprave Hrvatskih cesta s gradskim čelnicima u Omišu.

Komentari