Drugi tjedan zaredom na međunarodnim tržištima cijene nafte blago pale

Foto: Unsplash

Na svjetskim su tržištima cijene nafte blago pale i prošloga tjedna, drugoga zaredom, jer se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava zbog čega slabi i potražnja za ‘crnim zlatom’.

Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna skliznula 0,4 posto, na 84,48 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,8 posto, na 79,83 dolara.

Pad cijena drugi tjedan zaredom posljedica je novih podataka koji pokazuju da se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava.

PMI indeksi proizvodne aktivnosti povećali su zabrinutost za potražnju. Japan je, naime, u kolovozu izvijestio o smanjenju tvorničke aktivnosti treći mjesec zaredom.



Poslovne aktivnosti u eurozoni također su pale više od očekivanog, osobito u Njemačkoj, a čini se i da će se aktivnosti u britanskom gospodarstvu u tekućem tromjesečju smanjiti, pa mu prijeti recesija.

Poslovna aktivnost u SAD-u se u kolovozu približila točki stagnacije, s najnižim rastom nakon veljače, a i kinesko gospodarstvo raste sporije nego što se očekivalo.

– Slabiji zamah rasta u Kini primarni je uzrok pogoršanja globalnih proizvodnih aktivnosti. To opterećuje europske zemlje, poput Njemačke, u kojima je rast i nadalje jako izložen kineskoj potražnji, ističu analitičari BCA Researcha.

Povećanje kamatnih stopa

Premda se rast zapadnih gospodarstava usporava, središnje će banke vjerojatno zbog visoke inflacije još koji put povećati kamatne stope.

To je u petak potvrdio i predsjednik Feda Jerome Powell na tradicionalnom okupljanju središnjih bankara u američkom gradiću Jackson Holeu.

– Značajno smo zaoštrili monetarnu politiku u proteklih godinu dana. Iako se inflacija spustila sa svog vrhunca, što je dobrodošao napredak, ostala je i dalje previsoka. Spremni smo dodatno podići kamatne, ako to bude prikladno, poručio je Powell.

Zahvaljujući tome, vrijednost dolara prema košarici valuta porasla je šesti tjedan zaredom. A snažan dolar čini naftu skupljom za kupce u drugim valutama te tako smanjuje potražnju.

S druge strane, podršku cijenama pruža smanjenje ponude nafte na globalnom tržištu, napisali su u bilješci analitičari Morgan Stanleya. Oni očekuju da će ponuda sirove nafte padati u ostatku godine, ali za 2024. predviđaju i sporiju potražnju, što će rezultirati prekomjernom ponudom početkom sljedeće godine.

Zbog svega toga, cijene će se nafte, čini se, i dalje kretati u vrlo uskom rasponu, kažu analitičari.

U odnosu na početak godine, cijena barela na londonskom tržištu u minusu je oko 1,7 posto, a na američkom oko 0,5 posto.

Komentari