HUP: Zbog ilegalnih cigareta i duhana proračun godišnje gubi 1,3 mlrd. kuna

Pixabay

Zbog potrošnje ilegalnih cigareta i rezanog duhana potencijalni proračunski gubitak za 2021. godinu iznosi 1,3 milijarde kuna, pokazalo je u utorak predstavljeno istraživanje tržišta duhanskih proizvoda koje je provela Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u suradnji s agencijom Ipsos.

Glavni cilj istraživanja bio je utvrditi veličinu tržišta neoporezivih duhanskih proizvoda i što preciznije procijeniti njegov utjecaj na hrvatsko tržište, a provedeno je u prosincu prošle i siječnju ove godine na reprezentativnom uzorku od 1243 kućanstva, na ukupno 3062 ispitanika u dobi od 19 i više godina.

Istraživanje je pokazalo da je u Hrvatskoj ukupno 27,9 posto pušača među populacijom starijom od 19 godina, dok najveći dio konzumiranih proizvoda čine cigarete (21,4 posto) i rezani duhan/rinfuza (7,5 posto).

Promatrajući posljednje tri godine, unatoč rastu cijena duhanskih proizvoda, incidencija je ostala stabilna, istaknuto je.



– Prema istraživanju, udio koji ukupno otpada na neoporezovane duhanske proizvode na godišnjoj razini je 19 posto, što najvećim dijelom otpada na neoporezovani rezani duhan, rekla je glavna ekonomistica HUP-a Iva Tomić.

Viša cijena ima najveći utjecaj na kupnju duhanskih proizvoda bez markice, istaknula je.

– Iako taj udio pokazuje trend pada u odnosu na 2019., i dalje je prisutna relativno visoka razina ilegalnih proizvoda što sa sobom nosi značajne ekonomske i društvene implikacije, kako na prihode proračuna tako i na rast kriminala, javno zdravstvo kroz zdravstveno nekontrolirane duhanske proizvode na tržištu, smanjenje radnih mjesta i sl., kazala je Tomić.

Primjerice, prihodi od trošarina i PDV-a od prometa duhanskim proizvodima samo u 2021. godini iznosili su gotovo 8 milijardi kuna ili gotovo 8 posto ukupnih poreznih prihoda.

Međutim, zbog potrošnje neoporezovanih duhanskih proizvoda država i dalje godišnje gubi 1,3 milijarde kuna, istaknuto je.

Tomić je kazala i kako su vidljivi znatni napori državnih institucija u borbi protiv ilegalne trgovine duhanskim proizvodima, kao što je uvođenje sustava sljedivosti i praćenja duhanskih proizvoda, povećanih zapljena od strane ovlaštenih institucija, kao i smanjenje količine dopuštenog unosa duhanskih proizvoda iz država koje nisu članice EU-a na dvije kutijice.

Osim toga, Hrvatska se uzima kao model za druge zemlje EU-a kao jedna od rijetkih zemalja koja je uvela ograničenja vezano za sirovi duhan.

– Kvalitetno regulatorno i porezno okruženje presudni su za stabilnost poslovanja i u interesu svih sudionika duhanskog tržišta, poručila je Tomić.

Predstavnici HUP-a također su istaknuli kako je potrebno nastaviti s kontinuiranom borbom protiv ilegalne trgovine duhanskim proizvodima.

Komentari