Inflacija u Hrvatskoj na godišnjoj razini oslabila sedmi mjesec zaredom

Ilustracija: Pixabay

Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u lipnju 7,6 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, što znači da je inflacija na godišnjoj razini oslabila sedmi mjesec zaredom i najniža je od ožujka lani, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u lipnju su u odnosu na lanjski lipanj u prosjeku više za 7,6 posto, dok su na mjesečnoj razini u prosjeku više za 0,9 posto, pokazuje izvješće DZS-a.

Prema prvoj procjeni, objavljenoj 30.lipnja, stopa inflacije iznosila je 7,7 posto u odnosu na lipanj 2022. godine, dok je u odnosu na svibanj ove godine iznosila 0,9 posto.

U svibnju je inflacija iznosila 7,9 posto, što znači da se u lipnju na godišnjoj razini smanjila sedmi mjesec zaredom, nakon što je u studenome prošle godine dosegnula rekordnih 13 posto.



A inflacija od 7,6 posto najniža je od ožujka prošle godine, kada je iznosila 7,3 posto.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, u lipnju su na godišnjoj razini najviše porasle cijene u skupinama restorani i hoteli, za 15,7 posto, te hrana i bezalkoholna pića, za 14,7 posto.

Pale cijene u skupini prijevoza

Cijene raznih dobara i usluga su porasle za 10,6 posto, pokućstva, opreme za kuću i redovito održavanje kućanstva za 9,7 posto, odjeće i obuće za 8,1 posto, alkoholnih pića i duhana za 7,7 posto, rekreacije i kulture za 7 posto, a stanovanja, vode, električne energije, plina i ostalih goriva te zdravlja za 6,9 posto.

S druge strane, pale su cijene u skupini prijevoza, za 5,3 posto.

Na mjesečnoj razini, najviše su u prosjeku porasle cijene u skupinama restorani i hoteli, za četiri posto te alkoholna pića i duhan, za dva posto.

Istodobno su pale cijene u skupini odjeća i obuća, za dva posto.

Prema harmoniziranom indeksu, cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju u lipnju su prema lipnju lani porasle za 8,3 posto, dok su na mjesečnoj razini, u odnosu na svibanj, u prosjeku više za 1,6 posto.

Komentari