Ponovno porasle cijene nafte

Foto: Unsplash

Cijene nafte ojačale su na međunarodnim tržištima dok investitori važu zabrinutost oko usporavanja kineskog gospodarstva i očekivane smanjene ponude u SAD-u. Cijena barela na londonskom tržištu porasla je u odnosu na prethodno zatvaranje za 27 centi, na 85.16 dolara. Na američkom tržištu barel je ojačao za 29 centi, na 81.28 dolara. Cijene su na oba tržišta pale u prethodnom trgovinskom danu više od jedan posto, na najnižu razinu od 8. kolovoza.

U žarištu pozornosti je usporeno kinesko gospodarstvo, nakon što podaci iz maloprodaje, industrijske proizvodnje i ulaganja nisu ispunili očekivanja. To je potaknulo zabrinutost da bi moglo doći do dubljeg i dugotrajnijeg usporavanja rasta. Podaci o aktivnostima u srpnju za ovu godinu potaknuli su zabrinutost da će Kina teško ispuniti ciljanu godišnju stopu rasta oko pet posto bez dodatnih fiskalnih poticaja.

Pale su zalihe sirove nafte u Americi
Kineska središnja banka neznatno je smanjila kamatne stope nakon podataka koji su ukazali na pojačani pritisak na gospodarstvo, uglavnom iz sektora nekretnina, iako analitičari kažu da je smanjenje premalo da bi stvorilo značajnu razliku.

U međuvremenu su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošlom tjednu pale oko 6.2 milijuna barela. To je mnogo veće smanjenje od pada za 2.3 milijuna barela koliko su prosječno očekivali analitičari. Smanjenje ponude iz Saudijske Arabije i Rusije podiglo je cijene nafte zadnjih sedam tjedana.



Posljednji podaci pokazuju da je saudijski izvoz sirove nafte pao u lipnju treći mjesec zaredom, na najnižu razinu od rujna 2021. godine. OPEC je odvojeno objavio da je barel košarice nafte njegovih članica pojeftinio 84 centa, na 87.82 dolara.

Komentari