Procjenjuje se da nedostaje oko 60.000 radnika, treba raditi na stvaranju domaće radne snage

Foto: Vlado Kos/Cropix

Procjenjuje se da nedostaje oko 60.000 radnika, a više se ne može računati na popunjavanje kapaciteta iz bazena radne snage zemalja okruženja, te je sve prisutniji uvoz radne snage s azijskih tržišta poput Filipina, Nepala i Indije.

Ono na čemu treba raditi jest stvaranje bazena vlastite domaće radne snage, što znači da moramo učiniti sve da unaprijedimo naše strukovno obrazovanje koje u ovom trenutku zaslužuje jednu ozbiljnu reformu, prenosi N1.

Rast troškova usporio je investicije u turizmu koje su nužne radi podizanja kvalitete smještaja. Fokus svakako treba biti na poticanju promjene strukture smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj odnosno na rješavanje kroničnog nedostatka hotelskih kreveta čiji je udio značajno manji nego kod mediteranskih konkurenata, a što utječe na kvalitetu ponude smještaja i rješavanje problema prekomjernosti u privatnom smještaju, piše Poslovni.hr.

“Sve su indicije da će 2023. biti rekordna po prihodima”
Premda je upitnosti uspjeha sezone jedna od karakteristika medijske scene svakog ljeta, sve su indicije da će 2023. biti rekordna po prihodima. U uvjetima visoke inflacije, činjenica da je Hrvatska auto destinacija (dakle pristupačna) za većinu naših gostiju plus je za sektor.



Ulazak Hrvatske u Schengenski prostor i euro područje također su pozitivni za razvoj sektora. Međutim, kako je euro sada službena valuta u Hrvatskoj, lakša usporedivost cijena s ostalim zemljama članicama euro područja stvara dodatan konkurentski pritisak i s vremenom očekujemo da će utjecati na formiranje cijena u svim elementima sektora turizma.

Komentari