Zbog mračnih ekonomskih prognoza za svjetsko gospodarstvo pale cijene nafte

Pixabay

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 85 dolara budući da su trgovce zabrinuli nagovještaji slabe kineske potražnje i sumorne prognoze za svjetsko gospodarstvo u novoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,13 dolara nego na zatvaranju trgovine zadnjeg radnog dana prošle godine i iznosila je 84,78 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,01 dolar nižoj cijeni, od 79,25 dolara.

Tržišta su u ponedjeljak bila zatvorena zbog novogodišnjih praznika.

Pred kraj prošle godine trgovci su pozorno pratili najave ublažavanja strogih mjera suzbijanja covida u Kini koje su kočile potražnju. Peking je konačno popustio pod pritiskom građana i ublažio ograničenja koja su bila na snazi još od 2020., ali zaraza se nakon toga razmahala.



U takvim je uvjetima pozornost privukla odluka kineske vlade o povećanju izvoznih kvota za derivate na početku ciklusa u 2023. godini, što je pripisano procjeni o slaboj domaćoj potražnji u uvjetima širenja covida 19.

Tržišta je zabrinuo i podatak o padu aktivnosti u kineskoj industriji u prosincu zbog poremećaja u radu tvornica.

Čelnica Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgieva dodala je sumornom raspoloženju još tamniju notu upozorenjem da će nova godina biti teža za svjetsko gospodarstvo od prošle zbog istodobnog usporavanja aktivnosti u SAD-u, Kini i Europi.

Izgledi za svjetsko gospodarstvo igrat će u novoj godini “puno važniju ulogu” u kretanjima cijena nafte nego proizvodna politika Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika, napisali su u bilješci analitičari njemačkog Commerzbanka.

Naznake oporavka aktivnosti “u ključnim ekonomskim područjima” ponovo će podići cijene nafte na londonskom tržištu prema 100 dolara, potecijalno od drugog tromjesečja nadalje, procjenjuju u njemačkoj banci.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel košarice nafte njegovih članica prošli petak pojeftinio 90 centi, na 81,29 dolara.

 

Komentari