Zbog sve manjih zaliha kakaovca i šećera cijene čokolade drastično rastu

Ilustracija: Unsplash

Cijena zrna kakaovca od početka je godine udvostručena, što povećava izglede za golemo poskupljenje čokolade neposredno prije dvaju najvećih svjetskih vjerskih slavlja – Uskrsa i Bajrama.

Tvrtka Mondelez, koja među svojim brendovima ima Cadbury i Toblerone, za agenciju dpa objavila je da će morati povećati cijene svojih čokolada zbog inflacije kakaovca.

I CoBank, američki zajmodavac za poslove u poljoprivredi, u izvješću je upozorio da su vjerojatna dodatna poskupljenja čokoladnih proizvoda cijele godine.

Do početka veljače cijene na tržištu kakaa premašile su 5000 dolara po toni, najviše od 1977. godine, prije nego što su neki prošlotjedni ugovori dosegnuli rekordnu cijenu – i iznad 8400 dolara, što znači da su se cijene utrostručile u odnosu na one otprije deset godina.



Većina svjetskog kakaovca uzgaja se u zapadnoj Africi, a Gana i Obala Bjelokosti dvije su vodeće zemlje dobavljačice.

No u posljednje tri godine proizvodnja ne zadovoljava potražnju na tržištu, zbog čega su cijene porasle čak i prije nego što su nedavne oluje, bolesti usjeva i zatvaranje tvornica dodatno poremetile žetvu i rad prerađivača kakaovca.

Foto: Pixabay

Globalni deficit opskrbe bi mogao narasti

Međunarodna organizacija za proizvodnju kakaovca (ICCO) objavila je 29. veljače da bi globalni deficit opskrbe mogao narasti na 374.000 tona od 2023. do 2024. u odnosu na već visokih 74.000 tona u razdoblju od 2022. do 2023.

– Očekuje se znatan pad proizvodnje u zemljama u kojima djeluju najveći proizvođači jer se predviđa da će oni osjetiti štetni učinak nepovoljnih vremenskih uvjeta i bolesti usjeva, stoji u objavi ICCO-a, pri čemu se već ove godine očekuje pad ponude za 11 posto, premda je potražnja povećana za 5 posto.

Tomu treba dodati povećan pritisak na povećanje cijena čokolade, a to je poskupljenje šećera. Globalni indeks cijena Organizacije za hranu i poljoprivredu u veljači je pokazao porast od 12,5 posto na godišnjoj razini, dijelom zbog pada proizvodnje u Tajlandu i zbog ograničenja izvoza iz Indije.

Povlači se popularna čokolada: Nemojte ju konzumirati, moguća je prisutnost plastike

Komentari