Australska vlada nastavlja s popuštanjem mjera unatoč snažnom rastu novooboljelih

Pixabay

Australske vlasti ustvrdile su u ponedjeljak kako je potrebno odmaknuti se od straha od koronavirusa te, unatoč gotovo rekordnom rastu broja novih slučajeva covida-19, odbacile pozive da se uvede obaveza nošenja maski i ograniči broj posjetitelja u zatvorenim prostorima.

Unatoč prijetnji zaraznije omikron varijante koronavirusa, život se prošloga tjedna u Sydneyu vratio gotovo u normalu, s ukidanjem praktičkih svih najstrožih ograničenja uoči Božića budući da je stopa procijepljenosti u toj zemlji među najvišima u svijetu.

– Uvijek će postojati nove varijante ovoga virusa”, kazao je premijer najnapučenije australske države New South Wales Dominic Perrottet. “Pandemija neće nestati, i mi se moramo naučiti živjeti s njom”, rekao je novinarima u Sydneyu. “Isto tako, moramo se odmaknuti od straha, u smjeru nade i povjerenja, dodao je Perrottet.

Dok je tjedan dana prije Božića širenje omikron inačice virusa u Nizozemskoj dovelo do uvođenja lockdowna te prijeti pooštravanjem mjera drugdje, Australija istodobno popušta mjere unatoč prognoziranom snažnom rastu novozaraženih, u nadi da će procijepljenost rezultirati slabijim simptomima bolesti.U Australiji je cijepljeno više od 90 posto stanovništva starijeg od 16 godina.

Perrottet je kazao kako se nada da će viša razina procijepljenosti u toj zemlji ograničiti broj hospitalizacija, upozorivši da je to ono na što se treba usredotočiti.

Stručnjaci pozivaju na ponovno uvođenje strogih mjera, no Perrottet je rekao da je njegov odgovor “izbalansiran i proporcionalan”.

Unatoč snažnom rastu broja novozaraženih u ponedjeljak nije zabilježen niti jedan novi smrtni slučaj u Australiji, a broj hospitaliziranih daleko je niži nego na vrhuncu vala delta varijante.

Od izbijanja pandemije, Australija je zabilježila ukupno 255.000 oboljelih od covida-19 i 2.146 smrti od koronavirusa, što je daleko ispod prosjeka mnogih drugih zemalja.

Komentari