NA DANAŠNJI DAN 1991. Započelo granatiranje Dubrovnika

Screenshot Youtube

Jedan od najvećih zločina nad svjetskim kulturnim naslijeđem počeo je općim napadom na Dubrovnik, a u agresiji su stradali i brojni civili.

Šire područje Dubrovnika – Rijeka dubrovačka, Župa dubrovačka i Konavle tijekom rujna 1991. godine bilo je izloženo napadima srpko-crnogorskih snaga pri čemu su brojni povijesni objekti, ljetnikovci i crkve teško oštećeni. Opći napad na cijelo dubrovačko područje i sam grad započeo je prvog listopada 1991. rano ujutro, piše Dražen Kranjcar za Povijest.hr.

Iz smjera Prevlake, Dubravke na Konavoskih brda granatiran je istoćni dio općine, a sva sela u konavlima više ili manje su stradala. Zatim su se na meti agresora našli Župa i Rijeka du­brovačka, a minobacačima je uništena trafostanica u Komolcu. Nakon toga područja Konavala, Župe dubrovačke, Rijeke dubrovačke, Dubrovačko primorje sve do Slanoga i sam grad Dubrovnik ostali su bez električne energije. Zrakoplovi JNA raketirali su TV-odašiljač na Srđu iznad Dubrovnika koji je pogođen iz drugog pokušaja. Granate su padale i na sam grad Dubrovnik.

Od toga dana Dubrovnik je bio u potpunoj blokadi bez struje, vode i telefonskih veza, a ama­terske radio-stanice postaju jedina veza sa svijetom. Nastava u školama je prekinuta te je uveden policijski sat u vremenu od 21 do 5 sati ujutro.Komentari