Počinju Krležini dani: Ovo je popis ovogodišnih zbivanja

Foto: Hina

Već tradicionalno, prosinac je rezerviran za Krležine dane u Osijeku. Ove godine to je već 34. teatrološko-kazališna manifestacija, koja objedinjuje znanstveni skup, kazališne predstave, izložbe i predstavljanja novih teatroloških izdanja.

Događaj organiziraju Odsjek za povijest hrvatskoga kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku i Filozofski fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Ovogodišnji Dani počinju otvaranjem izložbe “Ogledala 02” kostimografkinje i vizualne umjetnice Ivane Bakal u organizaciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku te izvedbom višestruko nagrađivane predstave “55 kvadrata” Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu. U sklopu Dana će biti prikazane i predstave “Jom Kipur” Ivane Šojat u izvedbi Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku i monodrama Miroslava Krleže “Goya” u izvedbi Zijaha Sokolovića, prenosi Novi list.

Hrvatska književnost u 21. stoljeću
Znanstveni skup bavit će se proučavanjem hrvatske dramske književnosti i kazališta u prvome desetljeću 21. stoljeća, kada i u hrvatskome društvu i u hrvatskoj kazališnoj kulturi dolazi do značajnih promjena. Na njemu će sudjelovati 30-ak hrvatskih teatrologa, kazališnih kritičara i povjesničara kazališta i književnosti te kazališnih praktičara, dok će uvodno izlaganje o svojem dramskom opusu održati spisateljica Nina Mitrović.



U sklopu Krležinih dana bit će predstavljen i zbornik radova s prošlogodišnjega skupa Krležini dani u Osijeku 2022. naslova “Prvo desetljeće u hrvatskoj dramskoj književnosti i kazalištu, prvi dio” koji je uredila Martina Petranović.

Podsjetimo, do realizacije Krležinih dana došlo je 1990. godine. Skup se održava svake godine u prosincu, u vrijeme proslave godišnjice otvaranja Hrvatskoga narodnog kazališta u Osijeku 7. prosinca i Dana grada Osijeka. Krležini dani od samoga su početka tematski, kulturološki i znanstveno aktualni, a na njima sudjeluje više generacija znanstvenika.

Komentari