Potpisan Program suradnje između ministarstava kulture Hrvatske i Poljske

Foto: Dragan Matic/CROPIX

Program suradnje između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministra kulture i nacionalne baštine Republike Poljske za godine 2020.-2023. potpisan je u srijedu, u Međunarodnom kulturnom centru u Krakowu, priopćeno je iz hrvatskog Ministarstva kulture.

U ime Ministarstva kulture RH program je potpisao ovlašteni i opunomoćeni veleposlanik Republike Hrvatske u Poljskoj Tomislav Vidošević, dok je s poljske strane potpisnik bio Piotr Gliński, potpredsjednik poljske Vlade i ministar kulture i nacionalne baštine Republike Poljske.

Program potiče razmjenu i suradnju između umjetnika, kulturnih i umjetničkih ustanova i udruženja te oblike izravne suradnje između kulturnih institucija od uzajamnoga interesa, kao i pozivanje kulturnih djelatnika i stručnjaka u područjima kulture i umjetnosti.

Muzejska djelatnost

Podržava se muzejska djelatnost obiju zemalja izravnom suradnjom između galerija, muzeja, i drugih profesionalnih institucija iz područja muzeologije te suradnja u području izvedbenih umjetnosti, kulturne baštine, književnosti i izdavačke djelatnosti, kao i postojeća visoka razina suradnje između audiovizualnih zajednica dviju zemalja, što se osobito odnosi na razvoj koprodukcija. Potpisivanjem ovoga Programa unaprijedit će se već postojeći dobri odnosi dviju zemalja.Ceremoniju potpisivanja pratilo je predstavljanje knjige profesora Macieja Czerwińskog s Jagiellonskog sveučilišta u Krakowu pod naslovom „Hrvatska. Povijest, kultura, ideje“, nastale kao dio predstavljanja Republike Hrvatske za vrijeme predsjedanja Vijećem EU. Riječ je o publikaciji koja svjedoči o uspješnoj suradnji dviju zemalja temeljenoj upravo na Programu suradnje, ističe se u priopćenju.

Izložba Borisa Bućana

U okviru bilateralne suradnje dviju zemalja, u četvrtak, 2. srpnja, svečano će se otvoriti izložba Borisa Bućana u suradnji Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu i Međunarodnog kulturnog centra u Krakowu, što je dijelom turneje kojom se ovaj međunarodno priznati umjetnik predstavlja poljskoj javnosti.

Zbog mjera sigurnosti vezanih uz pandemiju COVID-19, otvorenje je upriličeno navedenoga datuma, premda je riječ o aktivnosti u okviru kulturno-umjetničkog programa tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, navode iz Ministarstva kulture RH.

U Međunarodnom kulturnom centru u Krakowu Bučanova izložba će biti otvorena do 16. kolovoza, a nakon toga putuje u Gdanjsk, gdje će od 4. rujna do 30. listopada biti izložena u kazalištu Gdański Teatr Szekspirowski kao dio festivala Hrvatski tjedan koji će se upriličiti od 8. do 14. listopada.

Izložba plakata Borisa Bućana, jednog od najistaknutijih hrvatskih grafičkih oblikovatelja nakon uspješnog predstavljanja u Galeriji Miejska Arsenał u Poznanju gostuje i u Krakowu, gdje će se poljskoj javnosti predstaviti plakati koji prekoračuju granicu oglasnog medija te inventivnim likovnim, kolorističkim i kompozicijskim rješenjima stvaraju autentičan autorov potpis koji je odavno postao prepoznatljiv i priznat i izvan granica Hrvatske.

Komentari