Rezime dosadašnjih Olimpijskih igara: Hrvatska ima dvije medalje, ali mjesta za još itekako ima

Sandra Perković/photo: Zagreb: 70. memorijal Borisa Hanžekovića

Hrvatska je danas došla do svoje prve dvije medalje na ovogodišnjim Olimpijskim igrama koje se održavaju u Tokyu, ali tu nikako ne mislimo stati. Medalja će, nadamo se, biti još.

Dosadašnji uspjesi

Danas je hrvatska tekvondašica Matea Jelić (23) osvojila je naslov olimpijske pobjednice u kategoriji do 67 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju. Pobijedila je Britanku Lauren Williams sa 25-21.

Odmah nakon toga, još jedno veliko slavlje došlo je u Hrvatsku. Naime, hrvatski reprezentativac također u taekwondou Toni Kanaet (25) osvojio je brončanu medalju u kategoriji do 80 kilograma na Olimpijskim igrama u Tokiju. Svladao je Uzbekistanca Nikitu Rafaloviča sa 24-18.

Ima još nade

Mjesta svakako ima još. Osim spomenutog Mektića i Pavića koji su izborili četvrtfinale, u teniskom turniru tu je i Donna Vekić koja se plasirala u treće kolo svladavši treću nositeljicu Bjeloruskinju Arynu Sabalenku rezultatom 6:4 3:6 7:6. Tamo ju očekuje Kazahstanka Elena Rybakina.



Tu svakako treba dodati i Tonćija Stipanovića, jedriličara u klasi laser koji je prošao dalje u turniru tako što je ostao 6. nakon druge etape koju je osvojio Crnogorac Milivoj Dukić.

Jučerašnji dan također nam je iznijedrio nove kandidate za medalju jer su hrvatski vaterpolisti suvereno otvorili olimpijski turnir pobjedom od 23-7 nad Kazahstanom, dok je poluteškaš Luka Plantić podijeljenom odlukom sudaca svladao Jordanca Oru Alhindawija (3-2).

Hrvatska šansu, kao i već neko vrijeme ima i u veslanju. Tamo je Damir Martin uvjerljivo slavio u trećoj četvrtfinalnoj skupini samca s vremenom 7:17.71 čime se plasirao u polufinale natjecanja.

Tu su već i neki stari osvajači olimpijskih medalja. S ukupnom ocjenom od 14.633, hrvatski gimnastičar Tin Srbić osvojio je treće mjesto u kvalifikacijama preče čime je lagano izborio plasman u finale!

Dali sve od sebe

Osim toga, na ovogodišnjim igrama nastupilo je još hrvatskim sportaša. Možda i najpaženiji rezultat ostvario je hrvatski kanuist na divljim vodama, Matija Marinić koji je bio blizu prolaska u finale, ali je ostao za jedno mjesto kratak pošto je završio 11.

Od sportaša koji su završili svoj turnir izdvajamo boksačicu Nikolina Ćaćić koja je jednoglasnom odlukom sudaca poražena u drugom kolu turnira kategorije do 57 kilograma od Kanađanke Caroline Veyre.

Tu je i Marin Čilić koji je u prvom kolu odigrao pomalo nevjerojatan meč protiv Brazilca Joaa Menezesa, slavio s 2-1 u setovima i to nakon što je u trećem setu imao prednost od 5:0 i 40-0, propustio deset meč lopti, spasio jednu i na kraju slavio sa 6:7 7:5 7:6. Nakon toga je izgubio od Španjolca Carrena Buste također u tri seta. Ipak, nije to sve od Marina. On i Ivan Dodig u paru svladali japansku kombinaciju Taro Daniel / Nishioka sa 6:2 6:4.

Svoj nastup završili su i hrvatska jedriličarka Elena Vorobeva nakon prva dva plova u klasi Laser drži treće mjesto s 13 negativnih bodova (11. mjesto u prvom plovu, 2. u drugom) dok je hrvatski stolnotenisač Andrej Gaćina je poražen u drugom kolu od Francuza Emmanuela Lebessona s 4-0.

Svoj nastup završila je i hrvatska gimnastičarka Ana Đerek koja nije uspjela izboriti finala na gredi (11,633) te parteru (12,433)

Ovi tek čekaju svoj nastup

Već sutra imamo zanimljiv dan. Idemo redom.

VESLANJE
3:30 Martin i Valent Sinković, polufinale dvojca bez kormilara

JEDRENJE
Tonči Stipanović, treći plov klase Laser
Mihovil i Šime Fantela, prvi plov klase 49er

STRELJAŠTVO
6:15 Snježana Pejčić i Petar Gorša, tandem, zračna puška 10 metara, za treće mjesto/finale

PLIVANJE
Nikola Miljenić, 100 metara slobodno, kvalifikacije

TAEKWONDO
3:15 Ivan Šapina, kompletni program kategorije preko 80kg

TENIS
Četvrtfinale muških parova

VATERPOLO
12:50 Australija – Hrvatska, drugo kolo u skupini.

Osim njih, Hrvatska ima još kandidata za medalju, a tu je prije svega Sandra Perković u bacanju diska te njena kolegica s kopljem Sara Kolak. Disk će bacati i Marija Tolj. Tu su i judovka Barbara Matić i jedrliličari Mihovil i Šime Fantela u klasi 49er.

Ne smijemo zaboraviti niti Josipa Glasnovića u kvalifikacijama trapa, ali niti još dvije judovke Karlu Prodan i Ivanu Marinić.Imamo i plivačicu Emu Rajić koja je ispala u disciplini prsno, ali će dalje plivati kraul.

U stolnom tenisu će hrvatske medalje loviti Andrej Gaćina, Frane Tomislav Kojić i Tomislav Pucar, a u kanuu Anamaria Govorčinović i Vanesa Tot u disciplini sprint C-1 na 200 metara. Hrvatska će imati što reći i u gimnastici jer će Ana Đerek loviti finale na parteru.

U hrvanju će nas predstavljati Božo Starčević, grčko-rimskim stilom u kategoriji do 77 kg i Ivan Huklek, grčko-rimskim stilom u kategoriji do 87 kg , a u streljašvu Petar Gorša i Milan Maričić, u trostav pušci 50 metara.

Tu je i veliki kandidat za medalju Tin Srbić na preči, ali i biciklist Josip Rumac. Posljednja, ali ne namanje važna, nastupit će taekvodnoist do 75 kg, Ivan Kvesić.

Sretno našima!

Komentari