Senzacija u Mađarskoj: Utrku završilo samo 14 vozača, a do prve pobjede u karijeri stigao Esteban Ocon

Kakvu smo utrku Formule 1 vidjeli upravo u mađarskom Hungaroringu teško je uopće za opisati. Dok se, kao i obično, najavljivala borba između Red Bullovog Maxa Verstappena i Mercedesovog Lewisa Hamiltona, vidjeli smo potpuni kaos.

Zaista, svi su očekivali krvavu borbu između Maxa i Lewisa pogotovo nakon incidenta kada je na posljednjoj utrci u Silverstoneu, Hamilton već u prvom krugu prilikom pokušaja pretjecanja, ušao u Verstappenovu putanju i tako ga izbacio iz utrke.

Kaos na početku

Da će ova utrka biti zaista luda, moglo se nagovijestiti odmah u prvom krugu kada su izletjela te utrku završila čak petorica vozača. Naime, kiša koja je pala pred početak utrke otežala je uvjete na stazi, a izbor guma kod nekih se nije pokazao kao dobro rješenje.

Valtteri Bottas nije idealno startao, a pri kočenju je proklizao te se sudario s bolidom Landa Norrisa. McLarenov vozač nije mogao napraviti ništa da izbjegne kontakt te je nekontrolirano završio u bolidu Maxa Verstappena, vodećeg u ukupnom poretku.



Bottas je jednostavno bio loš na kočenju, te pokupio i Norrisa i Pereza. Odustao je i Charles Leclerc u drugom zavoju nakon što je i na njega neoprezno naletio Lance Stroll. Naravno, izašao je sigurnosni automobil, a ubrzo nakon toga je nastupila i crvena zastava zbog previše sitnih dijelova bolida razbacanih po stazi.

Sergio Perez parkirao je bolid pokraj staze nakon nekoliko zavoja te također odustao iz utrke. Udarce ipak nije preživio ni McLaren Landa Norrisa. Verstappen je ovu utrku uspio nastaviti te na koncu došao do 10. mjesta te mršavog boda. Odustalima se do kraja utrke priključio i vjerojatno najgori vozač na gridu, Nikita Mazepin.

Gledali smo ono što nismo očekivali

Utrka je odmah nakon toga, naravno, prekinuta, a na stazu je stigao i safety car. Ovakav cirkus najbolje je iskoristio mladi 24-godišnji Franuz Esteban Ocon koji se probio do drugog mjesta odmah iza Lewisa Hamiltona.

Ipak, svi su imali gume za suho osim Hamiltona, pa je Lewis morao otići po njih odmah nakon novog starta te je pao na posljednju poziciju. Tada je u čudu pitao svoju ekipu: “Jesam li stvarno zadnji?”, a Ocon se probio do prvog mjesta. Na drugo mjesto u kaosu probio se Sebastian Vettel, a treći je bio, na najveće iznenađenje, Nicholas Latifi u Williamsu.

Borba za vodstvo se uzburkala u 49. krugu, Vettel je zamalo iskoristio nepažnju Ocona kod prestizanja Giovinazzija za krug zaostatka. Daleko najbrži na stazi bio je Hamilton, te je s 20 krugova do kraja bio u igri za pobjedu.

S 15 krugova do kraja je ulovio Alonsa i Sainza u borbi za podij. Max se i dalje mučio s Ricciardom u borbi za jedan bod i 10. mjesto, a prošao ga je tek u 61. krugu. Alonso i Hamilton su vodili odličnu borbu s 10 krugova do kraja.

Ocon je heroj dana

Francuski vozač Alpine-Renaulta stigao je tako do svog drugog postolja i prve pobjede u karijeri u natjecanju čiji je član od 2016. godine. Najbolji ovosezonski rezultat Ocona u ovoj sezoni bilo je sedmo mjesto kojeg je osvojio na Velikoj nagradi Portugala, u trećoj utrci sezone, stoga možete shvatiti koliko je ovo velik rezultat.

Drugoplasirani u ovoj utrci, također neočekivano zbog činjenice da je miljama daleko od životne forme u Red Bullu, bio je četverostruki prvak Sebastian Vettel, dok je treće mjesto pripalo je na kraju ,ipak, sedmerostrukom i aktualnom prvaku Lewisu Hamiltonu.

Komentari