Čačić otvoreno o koaliciji, bocnuo i Most: ‘SDP je nekad bio jači nego sad’

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Šef Narodne stranke – Reformisti i član koalicije Rijeke pravde Radimir Čačić za N1 je rekao svoje mišljenje o izbornim listama, ali i o rezultatima sadašnje vlasti kao i očekivanjima od buduće vlasti.

“Mi smo na tri rijeke, dvije malo veće, Drava, Mura, Krapinščica. Vodostaj je kod nas izuzetno dobar, to pokazuju sve ankete. Borimo se za osmoga, pokušat ću to pogurati sa sretnog 13. mjesta. Mislim da imamo realne šanse to napraviti”, rekao je Čačić na početku razgovora govoreći o očekivanjima od izbora koji su pred nama.

Čačić je komentirao rezultate posljednjeg Crobarometra. “Čim dolazi do kraha dva bloka, nastaje sindrom krda, to je prirodno tako. Stvari se u velikoj mjeri svode na za ili protiv i koncentrira se, okuplja. Birači idu prema svom polu i rastu i jedan i drugi. Koalicija Rijeke pravde će rasti više jer je to u prirodi stvari”, rekao je.

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Datum izbora će potaknuti izlaznost

“Datum izbora će potaknuti izlaznost, činjenica da nismo više u koroni će potaknuti izlaznost, poruka predsjednika o kandidaturi će potaknuti izlaznost… Oni koji ne potiču sustav temeljen na ovisnosti će dobiti više”, istaknuo je i objasnio da HDZ potiče takav sustav. Čačić smatra i kako su Andrej Plenković i Zoran Milanović “tu negdje”. Dodao je kako rezultate rejtinga “prima na znanje”. Možemo, prema Čačiću, ima vrlo jasnu i čistu kampanju. “Jesu li njihove procjene najbolje ili ne, to je nešto drugo. Oni su jasno rekli da neće biti u takvoj vladi, ali su spremni na podršku u rušenju nesposobne i korumpirane vlade. Do sada nisam primijetio da su nešto porekli”, kazao je o Možemo.



Kratko se dotaknuo i Mosta. “Za razliku od Mosta, nas nitko nije potjerao jer oni su potjerani. Dva puta su stali uz HDZ i na kraju su potjerani. Mi smo izašli”, kaže Čačić ponavljajući kako “nema toga u ovoj zemlji tko može ikada reći da nešto što sam ja osobno rekao da sam porekao”, naveo je Čačić. U SDP-u nisu pretjerano zadovoljni izbornim listama. “Stara zagorska logika. Ubij mi kravu, susjedu dve. Neven Bosilj je bio ispred nas, ali ni to nije bilo dovoljno, htjeli su fokusiranom kampanjom eliminirati i to sedmo, stabilno mjesto i onemogućiti nas da u toj borbi onemoguće da moje 13., mjesto donese taj osmi mandat”, kazao je.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

‘SDP nekad je bio jači nego sad’

“Razumijem da svatko to gleda iz svoje lokalne točke, ali ovo su nacionalni izbori. Mislim da bi bilo dobro da razmišljamo o tome što građani ove zemlje od nas očekuju i što im trebamo dati”, rekao je. “Mi se nikad u povijesti nismo šlepali, uvijek smo išli samostalno. Sad, u razgovorima, ne s Bosiljem nego s predsjednikom stranke s kojim jedno i razgovoram, rekao sam isto što i Milanoviću svojevremeno.

“Sve što imate, sve što ste ikada dobili, to je vaše”, rekao je prije Čačić Milanoviću. “Najviše što je SDP ikada sam dobio je bilo pet. Sad su rekli da bi i šestog. Vjerojatno ćete se složiti da je SDP nekad bio jači nego sad”, govori Čačić. “Jedino što je za mene sasvim sigurno je da ja imam volje i energije. Ali to nije tema, pustimo to”, rekao je.

Nakon Ave Karabatić u utrku za izbore ide i Alka Vuica: ‘Želim doprinijeti rješavanju problema’

“Ne vidim se ja ni u kakvoj vladi, za to moraš imati mandate, odluku mandatara ili posebna znanja i reference. Ali sve to skupa nije na nama”, odgovorio je na pitanje o tome vidi li se u budućoj vlasti. Dodao je kako ima reference i da to ne može osporiti nitko. Kao svoje velike projekte navodi autoceste koj je osmislio i napravio POS, besplatan školski prijevoz. “Dobro smo surađivali”, kazao je na kraju o suradnji s Milanovićem.

Komentari