OGROMNI IZNOSI Ove bolnice najviše duguju veledrogerijama

Ilustracija Niksa Stipanicev / CROPIX

Veledrogerije traže da im se što prije plate dugovi, dvije milijarde kuna za bolnice i 700 milijuna za ljekarne. Najviše duguju KBC Zagreb, skoro 800 milijuna kuna, i KBC Split, 364 milijuna. 

Naime, KBC Zagreb najveća je ustanova u Hrvatskoj, s više od 6000 zaposlenih. Druga bolnica po količini pruženih usluga je KBC Sestre milosrdnice, ali je po dugovima ipak treća, piše 24 sata. 

Veledrogerije su nedavno uvele novo pravilo, odnosno isporučuju lijekove za onu vrijednost koju bolnica u tom trenutku može platiti. To se pravilo odnosi samo na bolnice koje imaju neplaćene fakture starije od godinu dana.

Opća bolnica Pula jedna je od njih, a ravnateljica doc. dr. Irena Hrstić kaže da se čupaju iz dugova kako znaju i umiju.



Ističe da je sa stanjem je upoznata i županija pa će se vidjeti kako će se priča dalje razvijati. U ovom trenutku lijekova u Puli ima, ali ravnateljica ne zna hoće li i sutra biti tako jer ono što naruče moraju platiti odmah.

Na četvrtome mjestu dužnika je KBC Rijeka s 233,4 milijuna kuna duga. U bolnici kažu da nisu prekoračili rok od 360 dana za plaćanje računa veledrogerijama.

U ovom trenutku veledrogerije, podsjetimo, potražuju više od šest milijardi kuna bolničkih dugova. Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je dugove rekavši kako se ne slaže s ovim iznosom.

“Prema podacima HZZO dospjele obveze prema veledrogerijama su 3,6 milijardi kuna. Naime, u javnosti se plasira teza od strane veledrogerija da je iznos duga značajno veći, jer veledrogerije računaju dug od dana kada su izdale račun, a zdravstvene ustanove računaju dug sukladno zakonskom okviru od dana dospijeća računa. Zato držim neprimjerenim javni pritisak na zdravstvo od strane veledrogerija i svojevrsno ucjenjivanje oko daljnjih isporuka. Hrvatski pacijenti neće ostati bez lijekova”, poručio je.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić istaknuo je prošli tjedan da neće biti nestašice lijekova i da će građani imati lijekove koji su im neophodni.

Komentari