Ambicije rastu! Kinezi lansirali najmoćniju raketu na čvrsto gorivo

Screenshot: X

Kineska kompanija OrienSpace navodno je lansirala najmoćniju raketu na čvrsto gorivo s broda dalje od svoje istočne obale.
Riječ je o raketi Gravity-1, koja pripada istoj kategoriji kao i SpaceX-ova raketa Falcon 9, no ona se još uvijek ne može upotrebljavati više puta, piše Klix.

Ambicije Kine rastu kada je riječ o svemiru, napredak je očigledan, a svemirske kompanije žele replicirati uspjeh SpaceX-a, a ponekad ga i nadmašiti lansiranjima u kojim se koristi metansko gorivo.

Međutim, s obzirom na planove za lansiranje satelitske konstelacije koja će konkurirati SpaceX-ovom Starlinku, Kini je potrebna raketa koja se može često i brzo lansirati. Kompanija OrienSpace je osnovana 2020. godine i namjerava riješiti ovaj problem svojim raketama iz serije Gravity. Dimenzije prostora za teret iznosi 4,2 x 9 metara, što je dovoljno za lansiranje 30 satelita istovremeno. Kapacitet rakete je idealan i za transport tereta do Kineske svemirske stanice. Raketa Gravity-1 se sastoji od sedam raketnih motora, što je obično bio izazov za svemirske kompanije širom svijeta.
Startup je 11. januara prvi put lansirao raketu Gravity-1 te je poslao tri meteorološka satelita u orbitu. Raketa stvara 600 tona potiska te može ponijeti teret težak 6,5 tona.

Točka u kojoj se raketni booster spaja s osnovnom fazom, ne veća od lista papira A4 formata, mora izdržati silu od otprilike 200 tona”, rekao je Yao Song, izvršni direktor OrienSpacea. To je postignuto naporima više od 100 naučnika i inženjera, koji su radili duže od tri godine i proveli više od 1.500 iteracijskih testova te 23 velika testa raketnog sistema na tlu.

Pixabay

Raketa Gravity-1 je dizajnirana za masovnu proizvodnju. Jezgro i boosteri rakete imaju isti promjer, što pojednostavljuje proizvodnju i smanjuje troškove. Iako kompanija nije otkrila troškove svog prvog lansiranja, tvrdi da je poduzela sve dodatne mjere za smanjenje tih troškova.

Čvrsto gorivo omogućava da se sastavljanje, testiranje i lansiranje rakete obave u radijusu od pet kilometara, čime se smanjuju troškovi proizvodnje i štedi vrijeme. Lansiranja na moru nude kompaniji mogućnost za sedmična lansiranja koristeći isti brod.

Pored toga, kompanija je postavila i zaštitni pokrivač koji se napuše i štiti raketu od oštre zime, snijega i kiše, a radi i na još dvije rakete. Gravity-2 će debitirati naredne godine i moći će isporučiti više od 25 tona tereta u nisku Zemljinu orbitu. Gravity-3 će imati tri Gravity-2 jezgra i nosivost od 30 tona za nisku orbitu Zemlje, tako da bi se mogla koristiti za istraživanja Mjeseca i druge misije.

Kina se oglasila i komentirala rat Hamasa i Izraela: Ovo su ciljevi, učinit ćemo sve što možemo

Komentari