Blinken završava obilazak Afrike posjetom Ruandi

Twitter

Američki državni tajnik u četvrtak će razgovarati s ruandskim predsjednikom Paulom Kagameom u prigodi kratkog posjeta Ruandi, na trećoj i završnoj postaji svog obilaska Afrike, nakon posjeta Južnoafričkoj Republici i Demokratskoj Republici Kongu (DRK).

Posjet Kigaliju Antonyja Blinkena događa se dan pošto je u Kongu razgovarao o vojnoj pomoći koju Ruanda pruža pobunjeničkoj skupni što djeluje na istoku DRK-a, što je uvelike dokumentirano u UN-ovu izvješću objavljenom početkom kolovoza.

Američki diplomat koji je u Kigali doputovao u srijedu navečer, trebao bi se u razgovorima dotaknuti i stanja ljudskih prava u Ruandi koje je redovito na meti kritike civilnog društva i međunarodnih nevladinih organizacija.

– Izostanak reakcije na strašno stanje ljudskih prava u Ruandi samo je osokolio vrh ove zemlje na putu zlouporabe, pa i izvan granica, rekao je Lewis Mudge, ravnatelj nevladine organizacije Human Rights Watch (HRW) za srednju Afriku, u priopćenju objavljenom u ponedjeljak.NGO za ljudska prava pozvao je američkog državnog tajnika da Kigaliju “odmah dade do znanja da će snositi posljedice zbog progona i zlouporabe koju vlada provodi u Ruandi i izvan zemlje”.

Čelnik ruandske oporbe Victoire Ingabire rekao je u sličnoj izjavi za AFP da Blinken mora “postaviti pitanje zatvorenih novinara i političara” koji su se usprotivili vladi Paula Kagamea.

– Blinken mora zatražiti od naše vlade da otvori politički prostor svima koji žele djelatno sudjelovati u političkom životu, istaknuo je Ingabire koji je i sam proveo šest godina u zatvoru zbog “terorizma”.

Antony Blinken treba ujedno iznijeti i slučaj Paula Rusesabagine, junaka “Hotela Ruande” koji od prošle godine služi 25-godišnju zatvorsku kaznu, a ima dozvolu stalnog boravka u Sjedinjenim Državama.

Afričko putovanje Antonyja Blinkena događa se nekoliko dana nakon slične turneje njegova ruskog kolege Sergeja Lavrova koji je posjetio Kongo, Ugandu, Egipat i Etiopiju.

Komentari