Britanski premijer Johnson najavio vrlo tešku konferenciju o klimi

Britanski premijer Boris Johnson upozorio je da će UN-ova konferencija o klimi COP26 biti vrlo teška i da postoji opasnost da ne uspije, unatoč obećanjima brojnih zemalja da će se angažirati na smanjenju emisija CO2.

– Naravno, točno je da je COP26 istodobno nevjerojatno važan za naš planet, ali i vrlo težak i, mogao bih reći da visi o koncu, rekao je premijer pred britanskim zastupnicima.

Nakon otvaranja COP26 31. listopada u Glasgowu britanska će vlada tijekom dvotjednih sastanaka morati uvjeriti oko 200 zemalja sudionica da naprave više na smanjenju emisije CO2, u nadi da će uspjeti obuzdati globalno zatopljenje ispod 1,5°C u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što je vrlo ambiciozan prag postavljen 2015. Pariškim sporazumom.

Uoči summita predstavnika zemalja G20 ovog vikenda u Rimu, Boris Johnson rekao je da je 17 od 20 zemalja članica predstavilo planove o smanjenju emisija ugljikova dioksida, no Kina i Indija, dva vrlo velika zagađivača, to nisu napravila.



Johnson podsjeća da su se zemlje koje čine 80 posto svjetskog gospodarstva ove godine obvezale da će postati ugljično neutralne do 2050., u odnosu na 30 posto, koliko ih se na to obvezalo prije.

– Svaki dan razgovaram sa svjetskim čelnicima koji govore o novim angažmanima. No je li to dovoljno? Bojim se da je prerano reći, priznao je britanski premijer.

Boris Johnson već je u ponedjeljak upozorio na rizik od mogućeg neuspjeha konferencije, kazavši da je vrlo zabrinut jer bi sve moglo poći po zlu.

– Ovo je vrlo, vrlo teško, no vjerujem da ćemo ipak uspjeti, rekao je.

Na najveći summit o klimi nakon pariških pregovora 2015. planira doći 120 svjetskih čelnika, no kineski predsjednik Xi Jinping i ruski predsjednik Vladimir Putin neće se ondje pojaviti.

Komentari