Dekan pulskog Medicinskog fakulteta: Cijepljenje protiv Covida-19 treba odmah prekinuti, a sve protagoniste privesti pravdi

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Da postoje i drugačija mišljenja stručnjaka o cijepljenju protiv koronavirusa dokazuje dekan Medicinskog fakulteta u Puli prof. dr. sc. Krešimir Pavelić koji javno zagovara da se “cijepljenje protiv COVID-19 odmah prekine, a svi protagonisti privedu pravdi”.

Te, kao i druge tvrdnje, iznio je na okruglom stolu pod nazivom “Koronavirus – vrijeme je za istinu”. Okrugli stol je organizirala politička stranka Promijenimo Hrvatsku, piše Večernji list.

Pavelić je istaknuo da je prema podacima iz EU od “štetnih posljedica cjepiva umrlo 10 tisuća ljudi, a prema američkim podacima zabilježeno je 4000 mrtvih i 200 tisuća štetnih nuspojava”.

EudraVigilance, na što se poziva kod europskih brojki, služba je Europskog centra za kontrolu bolesti koja prikuplja nuspojave i neželjene reakcije. U njihovu izvješću od 3. lipnja taksativno su navedene nuspojave i neželjene pojave kod svakog cjepiva, uključujući i smrt – njih 100.



Moderna cjepivo je administrirano u 9,691.295 slučajeva, neželjenih reakcija je bilo 17.625 (0.181864), od kojih 10 fatalnih. Comirnaty (Pfizer) prednjači s 96,519.666 doza, neželjenih reakcija je bilo 151.306 (0.156762) te 26 smrtna slučaja.

Kod Vaxzevria (AstraZeneca) utrošeno je 27,430.533 doza, 184.833 (0.673822) reakcija i 64 smrti, dok je Jansena iskorišteno 98.139 doza, zabilježeno je 413 reakcija (0.420832), a smrtnih slučajeva nije bilo.

Američki pandan EudraVigilancea – VAERS, koji bilježi podatke korisnika – iznosi 40.524 neželjenih reakcija kod Jansena, 180.189 kod Moderne te 173.849 nakon cijepljenja Pfizerom.

Ide se prema trećem valu, ali je pitanje zašto

Pavelić je spomenuo i britanskog znanstvenika Sir Davida Kinga, nekadašnjeg savjetnika britanske vlade. Rekao je kako je na britanskoj televiziji Sky King govorio da se svakoga dana 400 osoba cijepljenih objema dozama razbolijeva i da tako nastaje treći val. No preslušavajući Kingov nastup, čuje se kako kaže da se zaista ide prema trećem valu, ali je pitanje zašto.

“Program cijepljenja teče ekstremno dobro, pitanje je zašto nismo podigli proizvodnju jer postoji domaća i međunarodna potreba, a kapaciteta imamo”, istaknuo je Sir King i time očito podržao cijepljenje.

Ustvrdio je kako je svatko tko je cijepljen s dvije doze “relativno siguran” protiv virusa, ali 400 novih slučajeva na dan zaista su ljudi cijepljeni s obje doze.

“No, ne zaboravimo da je u jednom od 25 novih slučajeva riječ o ljudima koji su dva puta cijepljeni – to znači da je u 400 novih slučajeva na dan riječ o ljudima koji su cjepivo primili dva puta. U zemlji postoji velika količina virusa, i to je opasno”, rekao je King.

Zastupao je stav da britanska vlada mora odgoditi tada najavljeno otvaranje, zagovarajući čvršće mjere, čemu se Pavelić protivi i želi da Stožer ukine ograničenja.

Izjava o 400 novih slučajeva Davida Kinga zbunila je javnost i druge stručnjake te su od Kinga tražili detaljnije pojašnjenje kako je došao do te brojke.

Tada su iz grupe kojoj pripada – alternativni SAGE (tijelo koje konzultira vladu) – potvrdili kako je – pogriješio.

Glasnogovornik tog tijela je rekao:”Jutros je od vlade uzeo izvještaj o broju dnevnih slučajeva – 5000 – zajedno s procjenom broja cijepljenih dva puta, 25, za svakog tko je imao pozitivan test: 5.000 / 25 = 200. Stoga je 400 bila pogreška”.

Pavelić, osim toga, tvrdi i da cijepljeni nose i šire mutaciju virusa, ali u detalje o tome nije ulazio jer “zasad nema dovoljno znanstvenih informacija”.

Govorio je i o tome kako u Izraelu raste broj slučajeva oboljelih od COVID-19 nakon masovne kampanje cijepljenja, a cijepljeni ne bi smjeli davati krv jer se tako širi patogeni spike protein u primatelje.

 

Komentari